Visoka zmaga nad Finci, sledi Švica

Slovenska vaterpolska reprezentanca je v Kranju v prvem krogu kvalifikacijske skupine D s kar 25:4 (9:0, 4:0, 4:3, 8:1) premagala Finsko. V prvi tekmi turnirja je bila Romunija z 19:9 (5:1, 6:2, 3:2, 5:4) boljša od Švice. V soboto bodo izbranci Krištofa Štromajerja ob 20.40 igrali s Švico, v nedeljo pa jih ob 11.10 čaka še obračun z Romunijo, ki se bo jutri ob 19. uri pomerila s Finsko.

Slovenija – Finska  25:4 (9:0, 4:0, 4:3, 8:1)

Kranj – Olimpijski bazen, sodnika: Angileri (Malta), Bjeljevcov (Ukrajina).

Slovenija: Beton, Popović 5, Kadivec 6, Čanč 1, Lah 2, Stefanović 2, Pevec 2, Paunovič 2, Pušavec 2, Justin 1, Troppan, Cerar 1, Žurbi. Selektor: Krištof Štromajer.

Finska: Koskela, M. Johansson, Olilla 2, Aalto, Barany, Ryhanen, Pipatti, Jernmark, K. Johansson 1, Koivu, Sutinen 1, Pietila, Lybeck. 

Romunski vaterpolisti, ki so na kranjskem turnirju v vlogi prvih favoritov, so proti Švicarjem vprašanje zmagovalca rešili že do polovice tekme, ko so vodili že z 11:2. S petimi goli se je izkazal Vlad-Luca Georgescu, s štirimi pa Matei-Ioan Lutescu in Victor-Andrei Antipa. Že po prvi četrtini pa si je prvo zmago na turnirju zagotovila slovenska izbrana vrsta, ki do zdaj s Finci še ni igrala. Čeprav je slovenski selektor Krištof Štromajer iskal podatke o finski reprezentanci, jih kaj veliko ni našel, toda že po nekaj minutah tekme je bilo jasno, da je med obema ekipama velika kakovostna razlika v korist slovenskih vaterpolistov.

Slovenija je povedla že v svojem prvem napadu, ko je bil s petih metrov uspešen Jaša Kadivec. Do konca četrtine je moral finski vratar Niklas Koskela še osemkrat po žogo v svojo mrežo, trikrat potem, ko je domača ekipa imela igralca več. S tremi goli je bil v prvi četrtini najbolj učinkovit Benjamin Popović. Do sredine druge četrtine se izid ni menjal, nato pa se je še drugič na tekmi med strelcev vpisal Aleksander Paunovič. Zadnja dva gola do menjave strani je za slovensko reprezentanco prispeval Vukašin Stefanović.

V tretji četrtini je v finskih vratih prišlo do menjave. Koskelo je zamenjal Peetu Lybeck, medtem ko je slovenska še naprej branil Jure Beton, ki pa je bil prvič premagan. Prvi gol za finsko ekipo je dosegel Oskari Olilla. Igra slovenske reprezentance ni bila več tako učinkovita, prišlo je tudi do padca zbranosti, kar so Finci sredi četrtine izkoristili še za svoj drugi gol. Šele Jan Justin je v naslednjem napadu kot prvi premagal Lybecka. Tudi tretja četrtina je na koncu pripadla slovenski reprezentanci, ki je boljšo igro spet pokazala v četrti, ko je še osemkrat zatresla finsko mrežo, v vrata pa je v tem delu igre stopil tudi Gašper Žurbi. 

Izjava po tekmi

Krištof Štromajer, selektor slovenske reprezentance: »Zadovoljen sem, da so fantje tekmo začeli resno in brez podcenjevanja. Vedno je zelo pomembno tekmo dobro začeti, seveda tudi končati, ampak ob takšnem začetku je bilo nadaljevanje lažje. Seveda bi si želel, da v tretji četrtini ne bi prišlo do padca, vendar smo še vedno reprezentanca v nastajanju, povprečje ekipe je 22 let, zato se takšne zadeve dogajajo. Popolnoma drugačna tekma bo sobotna s Švico, s katero smo v zadnjem letu dni in pol dvakrat že igrali, obakrat zmagali, spet pa bo pomemben dober začetek. Proti takšnim ekipam je to še pomembneje, ker potem tekmo lažje pripelješ do konca. Pričakujem težjo tekmo, Švica je v Kranj prišla v nekoliko spremenjeni zasedbi, ampak na koncu bo vse odvisno od nas samih.«

FOTO: Tit Košir