Odličen uvodni dan dečkov na Češkem

Slovenska vaterpolska reprezentanca do 15 let je na prvi dan turnirja v Dečinu na Češkem v prvem krogu s 13:4 (2:0, 3:1, 4:1, 4:2) premagala Litvo, nato pa v napeti drugi še domačine s 6:5 (1:1, 2:2, 1:2, 2:0). V soboto bo Slovenija ob 9. uri igrala z Avstrijo in ob 15. uri z nemško ekipo Lower Saxony, v nedeljo pa jih ob 10.30 čaka še tekma s Slovaško.

Izbranci Tomislava Gradskega, ki se pripravljajo na evropsko prvenstvo, ki bo od 8. do 16. julija v Podgorici, so na najboljši možni način začeli turnir v Dečinu. Po manj kot treh minutah igre so z dvema goloma Marcela Lipnika povedli z 2:0, ob polčasu pa so z golom Roka Kirasiča in dvema Luke Vujanovića Litovcem pobegnili že za štiri. Tekma je bila odločena sredi tretje četrtine, ko se je med strelcev vpisal še Maksim Gligorovski, in je bilo na semaforju že 8:1 za slovensko izbrano vrsto, ki je visoko vodstvo ni uspavalo. S petimi goli je bil najbolj razpoložen igralec slovenske reprezentance Lipnik, po dva gola so za zmago dosegli Kirasič, Vujanović in Bine Štromajer, po enega pa Gligorovski in Aljaž Drolc. V ekipi so bili še Maj Jenko, Luka Špernjak, Aljaž Šantak, Vane Brišnik, David Berić, Vuk Petrović, Gaj Pencelj in Miha Dmitrović.

Štromajer minuto pred koncem za drugo zmago

Veliko bolj napeta in izenačena je bila tekma s Čehi, s katerimi se bodo slovenski vaterpolisti v drugem krogu pomerili tudi na EP v Podgorici, kjer bosta njihovi nasprotnici v skupini še Poljska in Romunija. Čehi so v prvi tekmi turnirja izgubili z Avstrijo s 3:8 (0:1, 2:3, 1:1, 0:3). V izenačeni tekmi, v kateri sta obe ekipi odlično igrali v obrambi, izkazala pa sta se tudi oba vratarja, Maj Jenko in Adam Hošna, so domačini v začetku tretje četrtine z golom Nathana Bauerja, njegovim tretjim na tekmi, povedli s 5:3. Tri minute pred zadnjim odmorom pa je slovenski zaostanek znižal Štromajer. V zadnji četrtini je najprej izid izenačil Vujanović, nato pa je 57 sekund pred koncem tekme drugo zmago slovenski reprezentanci zagotovil Štromajer. Dva gola je dosegel tudi Kirasič, enega pa ob Vujanoviću še Šantak. Igrali so še Roman Anufriev, Drolc, Brišnik, Berić, Lipnik, Petrović, Gligorovski, Pencelj in Dmitrović.