V soboto žreb kvalifikacijskih skupin za člansko EP in za EP U15

V soboto, točno ob dvanajstih, bo v Sabadellu, ki bo gostil zaključni turnir ženske lige prvakov, na sporedu žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo v vaterpolu, ki bo januarja prihodnje leto v Izraelu. V žrebu bo tudi slovenska reprezentanca, ki bo med 22. in 25. junijem tudi organizator enega od štirih kvalifikacijskih turnirjev. Izbranci Krištofa Štromajerja so v drugem bobnu, iz prvega si ne želijo Srbije, iz tretjega oziroma četrtega pa Ukrajine. Nekoliko kasneje bo tam tudi žreb skupin za evropsko prvenstvo do 15 let, ki bo v Podgorici od 8. do 16. julija, tudi z udeležbo slovenske izbrane vrste.

»V tretjem in četrtem bobnu so večinoma ekipe, ki so za nas večja neznanka, kot ekipe iz prvega in drugega bobna, je pa res, da nekaj podobnega velja tudi za nas, saj nas vse do lani, ko smo igrali na evropskem prvenstvu, nekaj let ni bilo nikjer. Dobro je, da se bomo v kvalifikacijah iz tretjega bobna ognili Turčije, ki bo tudi eden od organizatorjev turnirja, prav nič ne bi imel proti, če ne bi dobili Ukrajincev, morda tudi Velike Britanije, medtem ko o drugih reprezentancah nimam kaj dosti informacij,« je Krištof Štromajer, selektor slovenske vaterpolske reprezentance dejal o tem, koga si ne želi za nasprotnika iz tretjega in četrtega bobna.

V prvem bobnu so štiri reprezentance, ki so po kakovosti veliko boljše od slovenske, že zdaj pa je jasno, da se ne bo pomerila z Nizozemsko, ki je ob Sloveniji, Turčiji in Malti eden od štirih organizatorjev kvalifikacijskih turnirjev.

»Ves mesec sem govoril, da bi si želel, da bi igrali s Srbijo v Kranju, toda ravno včeraj sem dobil obvestilo, da se bodo na evropsko prvenstvo uvrstile le prvouvrščene reprezentance iz vsake skupine ter le tri drugouvrščene. Ker bo zato pomembna tudi gol razlika, si Srbov prav gotovo ne želim, če pa bi že moral izbirati, bi izbral Nemčijo. Ampak tako ali tako vemo, da tudi otroci vedno ne dobijo tistega, česar si želijo,« je še dejal Štromajer.

Ko že omenjamo slovensko reprezentanco, še dve slabi novici, obe vezani na njena centra. Aljaž Troppan bo kot kaže moral na še eno operacijo, na zadnji prvenstveni tekmi hrvaškega prvenstva pa se je poškodoval tudi Jaša Kadivec, ki ima težave z bobničem.

Na evropsko prvenstvo so že uvrščeni Hrvaška, ki bo branila naslov iz Splita, Madžarska, Španija, Italija, Grčija, Francija, Črna gora, Gruzija in Izrael, ki je organizator. V prvem kvalifikacijskem bobnu bodo reprezentance Srbije, Romunije, Nizozemske in Nemčije, v drugem Malte, Slovaške, Slovenije in Litve, v tretjem Švice, Turčije, Ukrajine in Poljske ter v četrtem Bolgarije, Finske, Velike Britanije in Portugalske.

Na svojem prvem evropskem prvenstvu pa bo julija igrala slovenska reprezentanca do 15 let. Izbranci Tomislava Gradskega so bili konec prejšnjega tedna na pripravah v Zagrebu, v času prvomajskih počitnic pa bodo igrali na turnirju na Poljskem. V Črni gori bo igralo 25 reprezentanc. V prvem bobnu bodo reprezentance Madžarske, Španije, Grčije in Hrvaške, v drugem Italije, Srbije, Turčije in Črne gore, v tretjem Romunije, Poljske, Malte, Francije in Gruzije ter v četrtem Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Češke, Irske, Izraela, Litve, Moldavije, Nizozemske, Slovaške, Slovenije, Švice in Ukrajine.

Verified by MonsterInsights