Člani zadovoljni, dečki nekoliko manj

Včeraj je LEN uradno potrdil datum prihodnjega evropskega prvenstva v vaterpolu za člane, ki bo od 3. do 16. januarja v Netanji, danes pa je bil v Sabadellu žreb kvalifikacijskih skupin. Slovenija bo igrala v skupini D, njeni nasprotniki pa bodo od 22. do 25. junija v Kranju reprezentance Romunije, Švice in Finske. Danes je bil v Sabadellu tudi žreb skupin za evropsko prvenstvo do 15, let, ki bo od 8. do 16. julija v Podgorici. Mladi slovenski vaterpolisti bodo igrali v skupini F proti Poljski, Romuniji in Češki.  

Dolgo je trajala negotovost glede datuma prihodnjega prvenstva, včeraj pa se je vodstvo Evropske plavalne zveze (LEN) s predstavniki Izraelske vaterpolske zveze dogovorilo, da bo prvenstvo od 3. do 16. januarja in to ne v Tel Avivu, pač pa v Netanyi, 30 km severno od glavnega mesta Izraela. Razlog za spremembo termina in kraja prvenstva so finančno ter organizacijsko-tehnične narave.

Želja slovenskega selektorja Krištofa Štromajerja pred žrebom je bila, da bi se njegovi izbranci izognili Srbiji iz prvega bobna, iz tretjega pa Ukrajine in četrtega Velike Britanije. Po žrebu je bil njegov nasmeh razumljiv, kajti Slovenija je iz prvega bobna dobila Romunijo, iz tretjega Švico in četrtega Finsko. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstili zmagovalci skupin in najboljše tri drugouvrščene reprezentance, nanj pa so že uvrščeni Hrvaška, ki bo branila naslov iz Splita, Madžarska, Španija, Italija, Grčija, Francija, Črna gora, Gruzija in Izrael, ki je organizator.

»Težko bi dobili bolj ugoden žreb. Najbolj pomembno je, da smo se iz prvega bobna ognili Srbiji, medtem ko sta Nemčija, ki ima sicer menjavo generacije, in Romunija približno enake kakovosti. Realno je težko pričakovati, da bi lahko premagali Romune, toda Švica in Finska sta ekipi, ki sta objektivno slabši od nas, kar pa bo pomembno tudi v boju za eno od prvih treh drugih mest, ki še vodijo v Izrael. Ampak to je samo na papirju, svoje bomo morali pokazati v vodi, upam pa, da bomo imeli dovolj priprav in da ne bo še kakšnih poškodb,« je bil z žrebom zadovoljen Štromajer. 

Z Romuni in Poljaki že v Gliwicah

Še pred žrebom kvalifikacijskih skupin za člansko evropsko prvenstvo je v Sabadellu potekalo tudi žrebanje skupin za evropsko prvenstvo do 15 let. V Podgorici bo nastopila tudi slovenska reprezentanca, ki jo za prvomajske praznike čaka turnir v Gliwicah na Poljskem. Žreb je izbrancem Tomislava Gradskega namenil skupino F, v kateri bodo še Romunija, Poljska in Češka.

»Iskreno povedano, nisem najbolj zadovoljen, da bomo v Podgorici igrali z Romunijo in Poljsko, saj sta to ekipi, s katerima bomo igrali tudi v Gliwicah, kjer bo še Nizozemska. Osebno mi to ni všeč, saj nimam rad, da igramo proti ekipam, s katerimi se potem srečamo na uradnih tekmovanjih. Iz določenega vidika je to dobra skupina, vendar Poljska v zadnjih letih veliko vlaga v razvoj vaterpola. Mislim, da je naše realno mesto na EP med 9. in 16. mestom, zato bomo skušali biti v svoji skupini prvi ali drugi. Žal pa mi je, da se ta generacija ni dobila že prejšnja leta. Naša največja težava so vratarji in ena mojih pobud je, da mora reprezentanca dobiti trenerja vratarjev in to za vse selekcije. Čas do evropskega prvenstva moramo čim bolje izkoristiti. Zavedam se, da je program, ki sem ga predstavil vodstvu zveze finančno drag, vendar je to edina pot, če želimo napredovati,« pa je žreb komentiral Tomislav Gradski, selektor slovenske reprezentance do 15 let. 

Kvalifikacijske skupine za člansko EP

Skupina A (Nizozemska): Nizozemska, Litva, Poljska, Portugalska.

Skupina B (Malta): Nemčija, Malta, Ukrajina, Bolgarija.

Skupina C (Srbija), Slovaška, Turčija, Velika Britanija

Skupina B (Kranj): Slovenija, Romunija, Švica, Finska.

Evropsko prvenstvo do 15 let

Skupina F: Poljska, Romunija, Slovenija, Češka.