Triglav slavil še v mladinskem DP

Varovanci Jake Mikoletiča so v torek v finalu pokala Slovenije na Kodeljevem v Ljubljani premagali Ljubljano Slovan z 10:8, boljši od nje pa so bili tudi v finalu zaključnega turnirja državnega prvenstva v bazenu Pod Skalo v Kamniku. V dramatičnem finalu so zmagali po boljšem izvajanju petmetrovk s 14:13, po rednem delu je bilo 9:9. Tretje mesto je osvojila ekipa Koper – Gorica, ki je bila boljša od domačega Calcit Waterpola z 10:9.

V prvem polfinalnem obračunu so Kranjčani brez večjih težav premagali Kamničane, ki so svoj prvi gol dosegli šele pri izidu 0:12. Najbolj razpoložen igralec kranjske ekipe je bil Nace Štromajer s petimi goli. Bolj izenačen je bil drugi polfinale, v katerem je združena ekipa Kopra in Gorice, ki je do sredine druge četrtine še imela neodločen izid (4:4), do odločitve pa je prišlo v tretji četrtini, ki so jo Ljubljančani dobili s 5:1. S štirimi goli se je najbolj izkazal Enej Potočnik.

Do zadnje četrtine so Kamničani v tekmi za tretje mesto proti varovancem Mislava Janoševića še vodili s trem goli prednosti, toda v zadnji četrtini so dosegli le en gol, gostje pa pet. Zadnjega, 49 sekund pred koncem tekme, Gašper Fičur, ki je bil z Miho Šantkom s tremi goli najbolj učinkovit igralec svoje ekipe, v kamniški so po dva gola dosegli Marko Pilić, Gašper Brišnik in Matic Kordež.

Še bolj razburljiva je bila tekma za prvo mesto in naslov mladinskega državnega prvaka. Razburljiv v vodi in izven nje, saj sta bila pri Ljubljančanih v začetku druge četrtine izključena oba trenerja, prvi, Jure Škof in njegov pomočnik Nikola Hajdin. Ljubljančani, ki so v torek v finalu pokala ostali praznih rok, so sredi druge četrtine z golom Martina Petkovića povedli s 5:1. S tremi goli prednosti so vodili tudi še štiri minute pred koncem tekme, ko je v polno zadel Matija Bernard Čanč. Toda v dramatični končnici je Jaša Lah 20 sekund pred zadnjim sodnikovim žvižgom izenačil izid na 9:9. O naslovu državnega prvaka so odločale petmetrovke, kjer so imeli bolj mirne roke kranjski vaterpolisti. Zadnji gol za ubranitev lanskoletnega naslova je dosegel Nikola Rajlić.

V kranjski ekipi so bili z dvema goloma najbolj učinkoviti Jaša Lah, Juš Vončina in Aleksander Paunović, v ljubljanski pa je tri gole dosegel Aleksandar Babić.

Izjavi po finalni tekmi

Jaka Mikoletič, trener AVK Triglava: »Polfinale smo dobili brez težav. Fantom sem nato pred finalom dejal, da bo potekalo tako, kot bomo mi zaigrali. Nepotrebna nervoza v vodi in nezbranost sta nas pripeljala do tega, da smo se šele ob koncu reševali v izvajanje petmetrovk. Tu gre vedno za loterijo in vesel sem, da so fantje kljub nekaj zapravljenim strelom obdržali mirnost in da smo vendarle slavili. Zagotovo je bila to ena naših slabših tekem, a na koncu šteje zgolj lovorika.« 

Jure Škof, trener Ljubljane Slovana: »Fantom nimam česa očitati, borili so se vso tekmo, igrali so agresivno, resno, na žalost so v zadnjih sekund dobili gol, v petmetrovkah pa so bili boljši Kranjčani. Veseli me, da so sami spoznali, da lahko igrajo proti Kranjčanom, žal pa so bili še drugi dejavniki, ki so vplivali na rezultat. Tu mislim na sodnika Homovca, saj smo bili z njegove strani večkrat oškodovani. Še zdaj ne vem, zakaj sva bila v začetku druge četrtine izključena z Nikolo Hajdinom? Srčno upam, da se bodo v sodniški organizaciji pogovorili med sabo, ker tako ne gre več. Res je, da smo vodili tudi za štiri in štiri minute pred koncem tekme še za tri gole, je pa zanimivo, da so imeli vsi naši najboljši strelci na koncu po tri izključitve.«

POLFINALE
Triglav Kranj : Calcit Kamnik 18:2 (6:0, 3:0, 5:1, 4:1)
N. Štromajer 5, Peric in Lah 3, Vončina in Cvijanović Tepina 2, Lukić, Rajlić in Paunović 1; Pilić in Al. Cerar 1.
Ljubljana Slovan : Koper – Gorica 14:6 (2:2, 5:3, 5:1, 2:0)
Potočnik 4, Čanč in Penezič 3, Babić 2, Čarni in Radovanović 1; Bašić 2, M. Šantak, Koder, del Gallo in Ivović 1.
ZA 3. MESTO
Calcit Kamnik : Koper – Gorica 9:10 (2:1, 3:2, 3:2, 1:5)
Pilić, G. Brišnik in Kordež 2, Gole, Al. Cerar in V. Brišnik 1; M. Šantak in Fičur 3, Koder 2, M. Grižon in J. Grižon 1.
FINALE
Triglav Kranj : Ljubljana Slovan 9:9 (1:1, 1:4, 3:3, 4:1) – 14:13 po petmetrovkah
Lah, Vončina in Paunović 2, Peric, Rajlić in Bečić 1; Babić 3, Potočnik in Petković 2, Čanč in Penezič 1.

Končni vrstni red:

1. AVK Triglav: Nejc Osel, Nejc Peric, Omar Šmrković, Nikola Lukić, Jaša Lah, David Laketić, Nikola Rajlić, Aleksander Paunović, Juš Vončina, Rok Bečić, Filip Cvijanović Tepina, Nace Štromajer, Tim Dragaš. Trener: Jaka Mikoletič.
2. Ljubljana Slovan: Peter Kirasič, Anže Povhe, Matija Bernard Čanč, Enej Potočnik, Florijan Poličnik, Jošt Čarni, Martin Petković, Branko Kirasič, Rade Lipovac, Stefan Radovanović, Aleksandar Babić, Nik Jakob Penezič, Gal Karničar. Trener: Jure Škof.
3. Grafist Koper: Alan Lončarević, Miha Šantak, Gašper Fičur, Samo Koder, Matija Grižon, Teo Bašić, Eric Del Gallo, Luka Vodopivec, Nikola Ivović, Aljaž Šantak, Jure Grižon. Trener: Mislav Janošević.
4. Calcit Waterpolo: Urban Zupan, Jaša Gole, Marko Pilić, Rudi Osolnik, Timotej Erce, Lovro Bartol, Matic Kordež, Gašper Brišnik, Lara Marija Gorše, Aleksander Cerar, Vana Brišnik, Ažbe Cerar, David Golob. Trener: Aleš Komelj.
5. AVK Branik Maribor
6. Ljubljana Slovan 2
7. Borac Banja Luka
FOTO: Martina Kemperl