Reprezentanca U19 dobila nasprotnike v kvalifikacijah za EP

V Barceloni so danes izžrebali kvalifikacijske skupine za uvrstitev na mladinsko evropsko prvenstvo (U19), ki bo od 1. do 7. septembra prihodnje leto v Burgasu v Bolgariji. Izbranci Tomislava Gradskega bodo igrali v skupini B, v kateri bodo še reprezentance Gruzije, Turčije, Švice in Švedske. Kvalifikacijski turnir bo do 15. do 18. marca v Mariboru, na EP se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci iz vsake izmed štirih skupin, v skupini C pa ima mesto na prvenstvo že zagotovljeno Bolgarija, tako da napreduje le ena ekipa.

Nastop na EP imajo ob Bolgariji, ki bo vseeno igrala v kvalifikacijah, zagotovljene še reprezentance Srbije, Španije, Madžarske, Grčije, Hrvaške, Črne gore, Italije in Nemčije. Na papirju bo v skupini B prvi favorit Gruzija, zelo močna je tudi Turčija, vse boljša je Švica, ki v zadnjih letih veliko vlaga v vaterpolo, pa tudi Švedov ne gre podcenjevati. 

»Gruzija igra tipično rusko šolo, igrajo dober vaterpolo, ob tem pa so tudi zelo grobi, tako da se bomo morali pripraviti na njihovo igro. Tudi Turčija je zelo napredovala, kar potrjuje njeno osmo mesto na poletnem SP U18. Dobil sem tudi že posnetke njenih tekem in resnično so zelo dobri, resda so letnik 2006, vendar ne glede na vse nas čaka težek turnir, mi pa bomo naredili vse, da bomo na njem dobro pripravljeni,« obljublja Gradski, ki v letošnji sezoni vodi slovensko mladinsko reprezentanco. 

Svoje adute bo imela tudi slovenska izbrana vrsta, saj je kar nekaj igralcev že na pripravah članske reprezentance, ki se pripravlja na januarsko EP na Hrvaškem, prav vsi reprezentančni kandidati pa že igrajo v članskih ekipah.

»Na žalost imamo v Sloveniji veliko težav s prostimi bazeni, zato bomo maksimalno uporabili vse proste termine, ki se bodo pojavili. Z vodstvom ZVDS smo že v kontaktu, žal pa smo morali to nedeljo zaradi zavzetosti bazena že odpovedati skupni trening, smo pa bili zato skupaj prejšnji konec tedna. Dobro je, da je kar nekaj igralcev na pripravah članske reprezentance, kar je odlično, to so Osel, Štromajer, Rajlić, Seljak, Kačič, morda se jim pridružita še Cvijanović Tepina in Kirasič. Imamo veliko kandidatov, določene zadeve v ekipi so dobro zastavljene, nekatere malo manj in kot ste dejali, praktično vsi igrajo tudi že članski vaterpolo. Vse to nam daje upanje, da bomo dobri. Ker 9. marca Triglav še čaka prva polfinalna tekma pokala Challenger, se nam bodo njegovi igralci lahko pridružili šele po tej tekmi. Skratka, priprave bomo načrtovali ob prostih vikendih, prav tako bomo skušali najti primerne nasprotnike,« je Gradski že zavihal rokave.

Kvalifikacijske skupine za uvrstitev na EP U19

Skupina A (domačin BiH): Francija, Češka, Velika Britanija, Finska, Bosna in Hercegovina.

Skupina B (domačin Slovenija): Gruzija, Turčija, Slovenija, Švica, Švedska.

Skupina C (domačin Poljska): Malta, Slovaška, Bolgarija, Poljska, Irska.

Skupina D (domačin Romunija): Nizozemska, Romunija, Ukrajinam, Litva, Ciper.