Petek prinaša zadnji test pred EP

Slovenska vaterpolska reprezentanca je po dveh dnevih premora včeraj zvečer v Kranju nadaljevala priprave na evropsko prvenstvo, ki bo od 4. do 16. januarja prihodnje leto na Hrvaškem. Svojo zadnjo tekmo pred odhodom v Dubrovnik, kjer bodo v skupini D igrali s Slovaško, Romunijo in Nizozemsko bodo igrali v petek, 29. decembra, ob 17.30, v mariborskem bazenu Pristan z zagrebško Mladostjo.

Natančno deset dni je še do prve tekme slovenskih vaterpolistov do prve tekme na EP 2024 v Dubrovniku, ko se bodo pomerili s Slovaško. O njej ima slovensko strokovno vodstvo na čelu s selektorjem Mirkom Vičevićem še najmanj informacij.

»Najdlje se na EP pripravljalo Nizozemci, o katerih imamo tudi največ podatkov in zapiskov, medtem ko imamo o Romunih ob tekmi v Kranju na kvalifikacijah za EP še posnetke z njihovih tekem na nedavnem turnirju v Budimpešti. Realno imamo najmanj podatkov prav o Slovakih, ker tako kot mi, tudi oni niso imeli uradnih tekem in še nismo imeli priložnosti, da bi videli, v kakšni zasedbi bodo igrali na Hrvaškem. Pravzaprav bomo mi in Slovaki največja neznanka na EP. Dobro, postavo, s katero naj bi Slovaki igrali v Dubrovniku, vemo, upam pa, da bomo do naše tekme izvedeli še kaj več,« je želja slovenskega selektorja pred uvodno tekmo na EP. 

Zato pa je Vičević toliko bolj zadovoljen s tem, v kakšnem stanju so njegovi izbranci prišli po dveh dneh premora na  pokriti olimpijski bazen v Kranju prišli njegovi izbranci.

»V soboto smo imeli še dva treninga, v nedeljo in ponedeljek pa so imeli igralci zaslužen počitek, ki so ga, verjamem, dobro izkoristili. Evropsko prvenstvo je vse bližje in bližje, zato bo tudi vse manj časa za počitek, čeprav bo tudi počitek zelo pomemben. Od zdaj naprej bo počitek vsaj tako pomemben kot trening,« je po včerajšnjem treningu dejal Vičević, ki ne more več računati na obolelega Aljaža Pevca, medtem ko so vsi drugi kandidati še na pripravah. Tako bo do tekme z zagrebško Mladostjo, po njej pa bodo znani igralci, ki bodo igrali v Dubrovniku.

»Za nami sta dva tedna priprav, ki ju lahko ocenim pozitivno. Na žalost je bilo tudi nekaj bolezni, toda na splošno smo lahko zadovoljni s tem, kar smo do zdaj naredili. Najbolj sem zadovoljen s tem, da so igralci sprejeli, da je to, kar delamo, nujno, če bomo želeli na EP delovati dobro, drugo pa je, da so bili iz treninga v trening vse bolj prepričani o tem, da delajo dobro,« je na kratko do zdaj opravljeno delo ocenil slovenski selektor, ki pa se dobro zaveda, da bo določene zadeve do prve tekme s Slovaško še potrebno izboljšati.

»V prvi vrsti, da bodo vsi v tem obdobju božično-novoletnih praznovanj popolnoma osredotočeni na to, kar delaj, in da bo vaterpolo vse do konca evropskega prvenstva na prvem mestu. Tudi to je treba trenirati. Sicer pa bomo do tekme z Mladostjo imeli še nekaj treningov, na katerih bomo delali tako na telesni pripravljenosti kot na taktiki. V petek nas nato čaka tekma z Mladostjo, ki bo za nas zelo pomembna, saj jo moramo vzeti, kot bi šlo za tekmo na EP. Morali bomo biti maksimalno osredotočeni na tekmo, nanjo se bomo pripravljali tudi z video posnetki in predvsem popraviti tiste zadeve, ki nam do zdaj niso šle dobro. Prvo tekmo z Mladostjo v Zagrebu, ki ni bila najboljša, smo že analizirali, zdaj nas čaka analiza tekme na Reki proti Primorju, ki je bila veliko boljša.«

Slovenski vaterpolisti bodo na EP odšli 3. januarja, tako da bodo imeli dovolj časa, da se prilagodijo na razmere, ki jih čakajo v Dubrovniku.

Seznam slovenske vaterpolske reprezentance za priprave EP

Vratarji: Jure Beton, Nejc Osel (oba Triglav), Gašper Žurbi (Ljubljana Slovan).

Igralci: Jaša Lah, Juš Vončina, Jan Justin, Aleksander Paunovič, Nikola Rajlić, Aljaž Troppan, Dejan Gostić, Benjamin Popović, Andraž Pušavec, Aleksander Cerar (vsi Triglav), Matija Bernard Čanč, Vukašin Stefanović, Enej Potočnik (vsi Ljubljana Slovan), Tim Kačič, Jurij Seljak, Aljaž Pevec (vsi Branik Maribor) in Jaša Kadivec (Primorje, Hrvaška).

Selektor: Mirko Vičević, pomočnika: Teo Galić in Marko Gostić, direktor reprezentanc: Jernej Seljak, tehnični vodja: Boštjan Lah.