Remi z Romuni za zanesljivo uvrstitev na EP

Slovenska vaterpolska reprezentanca je v Kranju zadnji tekmi kvalifikacijske skupine D za uvrstitev na EP 2024, ki bo januarja prihodnje leto v Izraelu z Romunijo igrala neodločeno 10:10 (3:3, 1:3, 3:3, 3:1). Točka je bila dovolj, da se je zanesljivo še drugič zaporedoma uvrstila na EP, tokrat kot ena od treh najbolje drugouvrščenih reprezentanc, na EP pa bo igrala tudi Romunija, ki je zaradi več doseženih golov osvojila prvo mesto.

Slovenija – Romunija 10:10 (3:3, 1:3, 3:3, 3:1)

Kranj – Olimpijski bazen, gledalcev 300, sodnika: Ovanezian (Bolgarija), Bjeljevcov (Ukrajina).

Slovenija: Beton, Popović, Kadivec 3, Čanč, Lah 1, Stefanović 2, Pevec, Paunovič 1, Pušavec, Justin, Troppan 3, Cerar, Žurbi. Selektor: Krištof Štromajer.

Romunija: Tic, Bota, Lutescu 2, Dinca, Antipa, Tepelus, Georgescu 2, Fulea 4, Colodrovschi 1, Neamtu, Iudean 1, Vancsik, Dragusin. Trener: Bogdan Rath.

Slovenski vaterpolisti so bili po dveh zmagah na kvalifikacijskem turnirju v Kranju na dobri poti, da se še drugič zaporedoma uvrstijo na evropsko prvenstvo. V prvi tekmi so visoko, s 25:4 premagali Finsko, v soboto pa so bili v razburljivi končnici boljši z 11:9 še od Švice. Do dveh zmag je prišla tudi Romunija, ki je bila prvi favorit kranjskega turnirja. Desetouvrščena reprezentanca z zadnjega EP v Splitu je v Kranju premagala Švico z 19:9, Finsko pa z 19:6, tako da sta pred zadnjo tekmo turnirja obe ekipi imeli po šest točk in enako razliko v golih. 

Začetek tekme je bil po slovenskih željah, v glavni vlogi pa je bil kapetan Jaša Kadivec, ki je dvakrat zadel od daleč ob igri z igralcem več, nato pa še s »centra«, vendar so Romuni po vsakem slovenskem vodstvu hitro odgovorili z izenačenjem. Dva gola so dosegli z igralcem več, tretjega pa iz petih metrov. Do četrtega vodstva so slovenski vaterpolisti prišli z golom Aleksandra Paunoviča, vendar njihovo nadaljevanje ni bilo več tako uspešno. Nekoliko so popustili v obrambi, v napadu pa niso prišli do čistih položajev za strel proti vratom Marius-Florina Tica. Za nameček sta sodnika minuto pred menjavo strani, ko je imela Slovenija igralca več, z rdečim kartonom kaznovala Kadivca. Ob polčasu so s tremi zaporednimi goli Romuni vodili s 6:4.

V tretji četrtini je slovenska reprezentanca ostala še brez Benjamina Popovića, ki je dobil tretji izključitev, tako kot pred njim tudi Jaka Mikoletič, pomočnik slovenskega selektorja. Aljaž Troppan je v začetku četrtine Slovenijo približal na gol zaostanka, toda Romuni so sredi četrtine prišli do treh golov prednosti, vendar se Štromajerjeva četa ni predala in iz protinapada po zaslugi Vukašina Stefanovića spet prišla na dva gola zaostanka. 

Zadnjo četrtino je slovenska reprezentanca začela tudi brez Andraža Pušavca, ki je bil pred koncem tretje še tretjič izključen, na drugi strani so bili Romuni še naprej z vsemi igralci. Že nekoliko utrujeni slovenski vaterpolisti, ki so še naprej garali v obrambi, so po golu Matei-Ioana Lutescuja še enkrat zaostajali za tri gole, vendar sta Stefanović in Troppan, ki je zadel ob igri z igralcem več, štiri minute pred koncem tekme Slovenijo približala le na gol zaostanka (9:10). S tem pa naleta slovenskih vaterpolistov še ni bilo konec, v obrambi so zaprli vse dohode proti vratom Jureta Betona, v zadnjem napadu na tekmi pa Jaša Lah s petih metrov štiri sekunde pred koncem tekme postavil končni izid. 

Ob Romuniji in Sloveniji so se na EP iz kvalifikacij uvrstili še Nizozemska, Nemčija in Srbija, ki so bile zmagovalke svojih skupin ter Malta in Slovaška, ki sta bili skupaj s slovensko izbrano vrsto ena od treh najbolje uvrščenih drugouvrščenih reprezentanc. Prva od njih je bila Slovenija, druga Malta in tretja Slovaška, ki je imela za gol boljšo razliko v zadetkih kot Portugalska. 

Izjava po tekmi

Krištof Štromajer, selektor slovenske reprezentance: »Naša ekipa je hrabra, kar smo samo še enkrat potrdili. Že, če pogledate Triglav, iz katerega prihaja največ reprezentantov, se je to preneslo na reprezentanco, srce pa imajo tako ali tako veliko. Resnično vse čestitke fantom in vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspehu. Čeprav so bili Romuni favoriti, smo jih želeli premagati. Energija je bila prava, tudi po zaostanku treh golov se nismo predali in to je bila pot, ki nas je pripeljala do tega rezultata. Že ves čas trdim, da fantje to v sebi imajo, tisto, kar potrebujejo pa je vsaj 20 podobnih tekem na sezono in to bi lahko bila lepa prihodnost slovenskega vaterpola. Najbolj pomembno je, da smo se drugič zaporedoma uvrstili na EP.« 

FOTO: Tit Košir