Drama s srečnim koncem proti Švici

Slovenska vaterpolska reprezentanca je v svoji drugi tekmi kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo, ki bo januarja prihodnje leto v Izraelu, v skupini D v Kranju premagala Švico z 11:9 (3:1, 2:2, 2:3, 4:3). Zadnjo tekmo kvalifikacij bodo izbranci Krištofa Štromajerja igrali v nedeljo, ob 11.10, njihov nasprotnik pa bo Romunija, ki je v prvi tekmi drugega kroga z 19:6 (5:1, 7:3, 2:0, 5:2) premagala Finsko. 

Slovenija – Švica  11:9 (3:1, 2:2, 2:3, 4:3)

Kranj – Olimpijski bazen, gledalcev: 300, sodnika: Haentschel (Nemčija), Angileri (Malta).

Slovenija: Beton, Popović 1, Kadivec 5, Čanč 1, Lah, Stefanović 1, Pevec, Paunovič, Pušavec 1, Justin, Troppan 1, Cerar 1, Žurbi. Selektor: Krištof Štromajer.

Švica: Schmuki, Szer 3, N. Milovanović 1, M. Milovanović, Geiser 1, Zlomislić, J. Herzog, P. Herzog 1, Melet, Rickenbach, Pleyer 3, Dudler, Gazzini.

Včeraj so slovenski vaterpolisti visoko premagali Finsko, izid je bil kar 25:4, medtem ko so Švicarji proti Romunom, ki so prvi favoriti kranjskega kvalifikacijskega turnirja, izgubili z 9:19. Romuni so danes brez težav premagali tudi Fince, tekma pa je bila odločena že na polovici tekme. Bolj izenačena in razburljiva je bila nato večerna tekma, v kateri so bili naši vaterpolisti po drami boljši od Švicarjev.

Tretji medsebojni obračun v dobrem letu in pol, prvi je bil v začetku novembra leta 2021, ko je Slovenija po osmih letih spet igrala člansko reprezentančno tekmo, drugi pa na lanskih kvalifikacijah za EP 2022 v Splitu, je bil daleč najbolj izenačen. Oba prejšnja je namreč prepričljivo dobila slovenska reprezentanca, prvega s 15:10, drugega z 11:5, ki je tudi bolje začela uvodno četrtino. Z golom Benjamina Popovića je že po minuti in pol izkoristila prednost igralca več, na 2:0 pa je, prav tako ob igri z igralcem več, povišal Matija Bernard Čanč. Čeprav so Švicarji z golom Domonkosa Szera svoj zaostanek hitro znižali, je Aljaž Troppan v zadnjem slovenskem napadu v prvi četrtini poskrbel za dva gola prednosti.

Ob koncu druge četrtine je Jaša Kadivec s svojim prvim golom na tekmi slovenski reprezentanci prvič priboril tri gole prednosti (5:2), vendar je ob polčasu, tako kot po prvi četrtini, še vedno vodila le za dva gola, kajti dve sekundi pred odmorom je sicer odličnega Jureta Betona še drugič premagal Szer. Po prvi minuti tretje četrtine je Kadivec ob igralcu več dosegel svoj drugi gol za vodstvo s 6:3, prav tako je zadel za 7:4, do konca zadnjega odmora pa je bilo še sto sekund. Toda v teh stotih sekundah so nepopustljivi Švicarji dosegli dva gola in naredili tekmo spet zanimivo.

Tudi zadnja četrtina se je začela po slovenskih notah in golom Andraža Pušavca, z dvema goloma prednosti (9:7) pa so Štromajerjevi izbranci vodil tudi še po golu Vukašina Stefanovića. Toda Švicarji se še niso sprijaznili s porazom in 2:25 sekund pred koncem tekme je izid na 9:9 izenačil Philipp Herzog. V zadnji minuti je odgovornost nase prevzel Kadivec, ki je bil, kot pravi kapetan ekipe najprej uspešen s petih metrov, dvajset sekund pred zadnjim sodnikovim žvižgom pa je s svojim petim golom na tekmi slovenski reprezentanci prinesel izredno pomembno zmago, s katero je na dobri poti, da se še drugič zaporedoma uvrsti na EP. 

Izjava po tekmi

Krištof Štromajer, selektor slovenske reprezentance: »Nocojšnja tekma je odločala resnično veliki zadevi, kajti tu se je odločalo o uvrstitvi na EP in to ni ravno preprosto. Fantje si zaslužijo vse čestitke, da so si na koncu le priborili zmago, hkrati pa so si pridobili dragocene izkušnje, kar velja tudi zame in celotno vodstvo reprezentance. Švica je tokrat v Kranj prišla z drugačno mentaliteto kot lani in predlani, nekoliko so spremenili ekipo, bolje je tudi vodena in to ni slaba ekipa. Sredi tretje četrtine smo imeli tekmo že pod kontrolo, imeli smo tudi priložnost za plus štiri, česar nismo izkoristili. Velikokrat si zaradi takšnih stvari kaznovan, danes na srečo nismo bili in še enkrat vse čestitke fantom. Čeprav je na koncu Kadivec dosegel odločilne gole in imamo na srečo v svoji ekipi tako kakovostnega igralca, kot je on, so za zmago zaslužni od prvega do zadnjega. Preostala nam je le še tekma z Romunijo, obljubim lahko le, da se ne bomo predali.«

FOTO: Tit Košir