Dečki drugi na Češkem, Štromajer MVP

Slovenska vaterpolska reprezentanca do 15 let je na turnirju v Dečinu na Češkem osvojila drugo mesto. V odločilni tekmi za prvo mesto jih je z 18:5 (4:1, 3:2, 5:1, 6:1) premagala Slovaška. Končno drugo mesto je vsekakor lep uspeh izbrancev Tomislava Gradskega, kar je dobra napoved tudi za bližnje evropsko prvenstvo v Podgorici, ki bo potekalo od 8. do 16. julija.

Mladi slovenski vaterpolisti bodo Dečin zapustili s tremi zmagami, remijem in porazom proti Slovaški. Prvi dan turnirja so s 13:4 premagali Litvo in v drugi tekmi s 6:5 še Češko, v soboto so neodločeno, 9:9, igrali z Avstrijo ter z 11:2 premagali še nemško ekipo Lower Saxony, danes pa so bili zanje premočni Slovaki, ki so v petih tekmah zabeležili prav toliko zmag.

Odločilno tekmo za prvo mesto so bolje začeli slovaški vaterpolisti, ki so povedli s 3:0, nekaj upanja pa je slovenski vrsti vrnil Bine Štromajer, vendar so Slovaki na prvi odmor vseeno odšli s tremi goli prednosti. Ko sta v začetku druge četrtine med strelce vpisala Rok Kirasič in Luka Vujanović, je zadišalo po preobratu, toda odlični Šimon Matovčik je bil nerešljiva uganka za slovenske vaterpoliste in po njegovi zaslugi so Slovaki na menjavo strani odšli s štirimi goli prednosti. V tretji in zadnji četrtini so v bazenu prevladovali slovaški vaterpolisti, ki so iz minute v minuto višali svojo prednost in prišli do visoke zmage. 

Z osmimi goli je bil najboljši strelec tekme Matovčik, za slovensko reprezentanco pa so med strelcev vpisali Luka Vujanović dvakrat, po enkrat pa Rok Kirasič, Bine Štromajer in Marcel Lipnik. Igrali so še Maj Jenko, Roman Anufrijev, Aljaž Šantak, Aljaž Drolc, Vane Brišnik, David Berić, Vuk Petrović, Maksim Gligorovski, Gaj Pencelj in Miha Dmitrovič. V Dečinu je bil še Luka Špernjak, ki je branil na prvih štirih tekmah.

Na koncu turnirja je bil za najkoristnejšega igralca (MVP) izbran Bine Štromajer.