Matjaž Štandeker prevzel vodenje ZVDS

Na redni letni skupščini, ki je potekala v aprilu, je bil od prisotnih klubov za predsednika ZVDS soglasno izvoljen predsednik AVK Branik Maribora Matjaž Štandeker. Dobil je kar 28 od skupno 31 glasov. Soglasno so ga podprli tudi vsi člani predsedstva.

Skupščino je sklical dotedanji predsednik Boštjan Tušar, ki je zvezo uspešno vodil od leta 2016 in jo je s pomočjo številne ekipe vrnil na evropski zemljevid. V njegovem mandatu se je tudi po zaslugi Mihe Čarnija postavil portal vaterpolo.info, po več kot osmih letih se je zopet vzpostavila članska reprezentanca, ki se je v lanskem letu uvrstila na evropsko prvenstvo v Splitu. Pod okriljem slovenske zveze se je ponovno zagnala mednarodna Alpska vaterpolo liga (AWL), premierno je na SP nastopila selekcija U16, vzpostavila se je statistika tekem, e-zapisniki itd.

Da so v skladu s statutom v predsedstvu enakomerno zastopane vse regije, sta se štirim članom predsedstva (trije z glasovno pravico) na skupščini, ki je bila sklicana ob koncu leta 2022 pridružila še Matej Koder, ki zastopa primorsko regijo in Matjaž Štandeker za štajersko regijo. Prav Štandeker je v delovanju predsedstva hitro ugotovil, da bi bila lahko zveza še bolj organizirana in operativna. Na podlagi svojih poslovnih izkušenj in z dobrim delom v mariborskem klubu Branik je predsedstvu predlagal, da bi prevzel vodenje ZVDS. Predsedstvo ga je pri tem enotno podprlo.

Na skupščini je tako predstavil svoj pogled na vaterpolo, delovanje zveze in razloge za svojo kandidaturo. Poudaril je, da bo ohranil trenutni zagon vaterpola in dobre prakse, bo pa nadgradil organizacijski vidik zveze. Predstavil je kratkoročni načrt, kot je organizacija zveze s pisarno v Mariboru, ter srednjeročni in dolgoročni načrt dela, kot so redne uvrstitve reprezentanc na velika tekmovanja, dodatni razvoj klubov, nadaljevanje AWL ter nastopanje v drugih ligah. Njegovo kandidaturo je podprl tudi predstavnik AVK Triglav, Krištof Štromajer (tudi selektor članske reprezentance) in dodal, da glede na dosedanje razgovore in predstavljeno vizijo pričakuje dobro sodelovanje tako na klubskem, kot tudi na reprezentančnem nivoju. Hkrati je Štandeker poudaril, da bo ob uspešni izvolitvi odstopil tudi kot predsednik AVK Branik Maribor.

Ker zveza že nekaj časa nima stalnega sekretarja, je za to mesto predlagal Roberta Grubišića Čaba, ki se je po njegovem prepričanju z vestnim delom že dokazal v klubu Branik in ga tako v celoti podpira. Kot zastopnika za ljubljansko regijo je skupščina potrdila za člana predsedstva še Uroša Križanca. Zaradi nezdružljivosti funkcij je Mateja Kodra v disciplinski komisiji zamenjal Matic Matjašič, ki prihaja iz PD Maribor.

Štandeker se je na koncu skupščine še enkrat zahvalil dosedanjemu predsedniku in drugim za dobro opravljeno delo. Hkrati se je zavezal, da bo osebno obiskal predstavnike vseh klubov in strokovne delavce zveze, da naredi načrt za nadaljnje delo.

Zapisnik skupščine:

[pdf-embedder url=”https://zvds.si/wp-content/uploads/2023/05/ZVDS-zapisnik-skupscine_14.4.2023.pdf” title=”ZVDS Zapisnik Skupščine 14.4.2023″]