V torek s Črnogorci za drugo mesto v skupini

Slovenski vaterpolisti so v svoji tretji tekmi skupine B sredozemskih iger v Oranu prišli do druge zmage. Z odlično igro so premagal francoske vrstnike z 11:7 (3:1, 1:2, 4:1, 3:3). V torek, ob 11. uri, se bodo pomerili še s Črno goro, v primeru zmage pa bi v nadaljevanju turnirja igrali celo za kolajne.

Slovenija – Francija 11:7 (3:1, 1:2, 4:1, 3:3)

Slovenija: Osel, Čanč, Fičur, Seljak, Lah 2, Kačič 2, Rajlić 1, Paunović 2, Čarni, Cerar 1, Gligorovski 3, Koder in Lončarević. Selektor: Jure Škof, pomočnik Nikola Hajdin.
Francija: Dutet, Chaplet, Bliek Pannetier, Rodrigues 1, Le Goff, Roussel 2, De Nardi 1, Ondo Methogo 1, Marcenat 1, Mathieu, Mas, Mehdi 1 in Voigt. Selektor: Alexandre Donsimoni, pomočnik Jonathan Ghesquiere.

Včerajšnji prosti dan so izbranci Jureta Škofa in njegovega pomočnika Nikole Hajdina izkoristili za podroben ogled tekme med Srbijo in Francijo, ki so jo z 18:7 dobili Srbi. V svoji prvi tekmi turnirja so Francozi izgubili tudi s Črnogorci, 8:16, drugi dan pa so s 15:10 premagali Portugalce. Če vemo, da je Slovenija portugalsko izbrano vrsto premagala z 18:5, proti Srbiji pa po dveh izenačenih četrtinah izgubila s 6:22, je bilo jasno, da si lahko v medsebojnem obračunu s Francijo obeta ugoden izid.

S čvrsto igro v obrambi, z veliko borbe in želje so od prve minute tekme sledili svojemu cilju in ga, predvsem v tretji četrtini, tudi dosegli. Zmaga slovenskim vaterpolistom tudi prinaša bolj za drugo mesto v skupini, saj je Črna gora v derbiju s Srbijo izgubila 8:9. V primeru zmage, ki bi bila pravi podvig, bi se Slovenija uvrstila v polfinale, v primeru poraza jo čaka boj za končno peto mesto. Ko je Aleksander Paunović že po 36 sekundah tekme zatresel francosko mrežo, je prvič zadišalo po slovenski zmagi, še toliko bolj pa minuto pozneje, ko je bil uspešen še Jaša Lah. Z dobro igro so slovenski vaterpolisti nadaljevali in za vodstvo s 3:0 je s petih metrov poskrbel Lukas Gligorovski. Tri minute pred prvim odmorom so petmetrovko imeli tudi Francozi, izkoristil jo je Clemen Rodrigues.

V drugi četrtini je edini gol za slovensko izbrano vrsto dosegel Paunović, toda v zadnjih dveh minutah so Francozi dosegli dva gola in se Sloveniji približali na gol zaostanka. Vendar do izenačenja ni prišlo, kajti v tretji četrti so Gligorovski, ki je bil danes najboljši strelec slovenske reprezentance, in soigralci dokončno zlomili odpor Francozov. Prednost štirih golov so brez večjih težav ohranili tudi v zadnji četrtini in samo potrdili, da gre za nadarjeno generacijo, ki še ni rekla svoje zadnje besede.

foto Nikola Hajdin