Štromajer priprave začel z dvanajsterico

Medtem ko slovenska reprezentanca do 18 let igra na sredozemskih igrah v Oranu, jutri bo igrala za peto mesto, je članska v ponedeljek uradno začela priprave na evropsko prvenstvo, ki bo od 27. avgusta do 10. septembra v Splitu. Na pokritem kranjskem bazenu se je zbralo dvanajst igralcev, štirje so na sredozemskih igrah, dva na dopustu, dva pa sta se nastopu v reprezentanci odpovedala. Reprezentante je pozdravil tudi predsednik Zveze vaterpolskih društev Slovenije, Boštjan Tušar.

Matija Bernard Čanč, Aleksander Cerar, Jaša Lah in Aleksander Paunović so tista četverica, ki je z reprezentanco U-18 na sredozemskih igrah v Oranu in jih jutri čaka tekma za peto mesto. Prav tako po dogovoru s selektorjem Krištofom Štromajerjem ni bilo Jaše Kadivca in Juša Vončine, ki sta takoj po končanem prvenstvu odšla na dopust, medtem ko sta se Andraž Pušavec in Blaž Briški nastopu v reprezentanci odpovedala.

»Ker smo šele konec aprila izvedeli, da bomo igrali na evropskem prvenstvu, so nekateri igralci že imeli rezervirane dopuste ali so imeli dogovorjene druge obveznosti, zato smo priprave načrtovali v dveh sklopih. Prvega smo začeli v ponedeljek. Baza bo v Kranju, vendar bodo Ljubljančani in Koprčani lahko trenirali tudi v svojih klubih, seveda pa so vsi dobrodošli. Od 19. do 20. ure bodo igralci v fitnesu, od 20. do 22. ure pa v vodi. Vikendi bodo prosti, za to obdobje pa ne načrtujemo pripravljalnih tekem, razen tistih, ki jih bomo igrali med sabo,« je o uvodnem delu priprav povedal Štromajer, ki mu bosta pri delu pomagala Jaka Mikoletič, s katerim sodeluje tudi v AVK Triglavu in Nikola Hajdin, ki je trenutno z mladinsko reprezentanco na sredozemskih igrah.

»Glavni del priprav bo od 18. julija, ko v Kranju pride tudi hrvaška reprezentanca, s katero se dogovarjamo tudi za prijateljsko tekmo. Kdaj jo bomo igrali, bomo šele videli, saj so Hrvati trenutno na svetovnem prvenstvu v Budimpešti. Prav tako se bomo najverjetneje 30. julija v Kamniku udeležili tradicionalnega vaterpolskega turnirja Kamtigadam. Najverjetneje bomo sestavili dve ali tri ekipe in na ta način skušali popularizirati vaterpolo. Od 5. do 8. avgusta bomo odšli na Slovaško, za sredi avgusta pa tudi še iščemo sparing partnerje,« pa je nekoč naših najboljših slovenskih vaterpolistov povedal o drugem delu priprav, ki seveda spremlja tudi dogajanje na sredozemskih igrah v Oranu.

»Fantje in strokovno vodstvo si zaslužijo vse čestitke za zmagi proti Portugalski in Franciji in samo dokazujejo, da imamo obetavno generacijo, vendar njen napredek ne bo odvisen samo od njih. Pomembno bo, kakšne pogoje dela jim bomo zagotovili v klubih in reprezentanci. Za zdaj pišejo lepo zgodbo.«

Slovenija bo na evropskem prvenstvu v Splitu igrala v skupini z Madžarsko, Srbijo in Izraelom. Madžari in Srbi za zdaj navdušujejo na svetovnem prvenstvu v Budimpešti in so se brez večjih težav uvrstili v četrtfinale. Toda to sta tako ali tako reprezentanci, s katerimi se slovenska ne obremenjuje. Njen glavni cilj v Splitu bo tekma z Izraelom.

Seznam slovenske vaterpolske reprezentance:

Vratarji: Jure Beton (Triglav), Gašper Žurbi (Calcit Kamnik), Marko Prcać (Grafist Koper) in Nejc Osel (Triglav – 4. vratar zaradi treningov)

Centri: Jaša Kadivec, Matic Rahne (oba Triglav) in Matija Bernard Čanč (Ljubljana Slovan)

Branilci: Juš Vončina (Triglav), Enej Potočnik (Ljubljana Slovan), Aleksander Cerar (Calcit Kamnik) in Marko Blažić (Primorje EB)

Krila in zunanji: Jaša Lah, Aleksander Paunović, Jan Justin, Benjamin Popović (vsi Triglav), Matej Nastran (Grafist Koper), Martin Stele (Calcit Kamnik), Martin Puš in Vukašin Stefanović (oba Ljubljana Slovan)

Strokovno vodstvo: Krištof Štromajer (selektor), Jaka Mikoletič in Nikola Hajdin (pomočnika)

avtor Miha Štamcar

naslovnica – predsednik Zveze vaterpolskih društev Slovenije (ZVDS) Boštjan Tušar z Markom Blažićem (Primorje EB) / fotografije Aleksander Sokler