V sredo, ob 19. uri, v Kranju s Hrvaško

Za slovenskimi vaterpolisti je prvi teden dni priprav na evropsko prvenstvo, ki bo od 27. avgusta do 10. septembra v Splitu. Čeprav je kar nekaj težav, zaradi službenih obveznosti igralcev, je selektor Krištof Štromajer zadovoljen z njihovo prizadevnostjo na treningih. V sredo, ob 19. uri, jih čaka tudi že prva pripravljalna tekma. Nasprotnik bo Hrvaška, ki se prav tako že dober teden dni pripravlja v Kranju.

Žal slovenski vaterpolisti niso v podobnem položaju, kot so recimo hrvaški, da bi v času priprav na evropsko prvenstvo lahko razmišljali le o vaterpolu, saj je kar nekaj igralcev, ki imajo službene obveznosti. Temu primerno je tudi njihova udeležba na treningih.

»Že na prvem sestanku sem fantom povedal, da bo potrebno veliko potrpežljivosti, tudi odrekanja, da bomo kolikor toliko uspešno izpeljali priprave. Težko je karkoli načrtovati vnaprej, ker se dejansko iz dneva v dan dogovarjamo, kdaj lahko kdo pride na trening, kdaj ne. Šele, ko zvečer pridem na trening, vidim, koliko igralcev je in temu primerno prilagajam delo. Ampak to je naša trenutna vaterpolska realnost. Toda navkljub vsem težavam, moram fante pohvaliti. Prvi teden priprav je minil nad mojimi pričakovanji, za nami je odličen teden, naredili smo vse, kar smo se dogovorili,« je po prvem tednu priprav dejal Štromajer, ki bo s svojimi izbranci v sredo igral prvo in najtežjo preizkušnjo pred evropskim prvenstvom.

»Če so Hrvati že na pripravah v Kranju, je prav, da smo se z njimi dogovorili tudi za prijateljsko tekmo. Verjamem, da bi to lahko bila tudi dobra promocija za slovenski vaterpolo in to ne glede na končni izid, kajti Hrvaška je ena najboljših reprezentanc na svetu. Na nedavnem svetovnem prvenstvu v Budimpešti je bila recimo četrta in prepričan sem, če bi v nogometu Slovenija igrala z Anglijo, ki je bila na zadnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji tudi četrta, bi bilo za to tekmo veliko zanimanja. Že zato upam, da bo v Kranju veliko gledalcev, ki bodo imeli kaj videti. Za nas bo tekma koristna tudi zato, da bodo fantje videli, kaj jih približno čaka na tekmah s Srbijo in Madžarsko, tako da bodo imeli vsaj nekakšen občutek. Seveda rezultat ne bo v ospredju in kakršnekoli že bo, upam, da na fante ne bo vplival in da bomo še naprej šli v smeri, ki jo imamo začrtano, to pa bo tekma z Izraelom, ki bo za nas v Splitu najbolj pomembna.«

Hrvaška je v Kranju od začetka prejšnjega tedna. Na nedavnem svetovnem prvenstvu v Budimpešti je v polfinalu izgubila s Španijo, za tretje mesto pa z Grčijo. Španci so bili nato v finalu boljši od Italijanov po boljšem izvajanju petmetrovk. In ko smo že pri svetovnem prvenstvu, velja še omeniti, da bo v Splitu madžarske vaterpoliste, ki so izpadli že v četrtfinalu, namesto Tamasa Märcza vodil Zsolt Varga, trener njihovega državnega prvaka Ferencvarosa.

Slovenija naj bi proti Hrvaški igrala v polni zasedbi, vprašljiv je le njen najbolj izkušeni igralec, Matej Nastran. »Težava bo zagotovo tudi ta, da nismo naredili ravno veliko treningov v polni zasedbi, zato avtomatizma, ki bi ga zelo rad vzpostavil, še ne bo. Ampak smo šele na začetku 40 dnevnih priprav, časa bo še dovolj in upam, da bomo od tekme s Hrvaško naprej potegnili dobre stvari, slabe pa pustili. Razveseljivo pa je, da je potrjeno naše gostovanje v Bratislavi, od 5. do 7. avgusta, ko bomo igrali tudi prijateljsko tekmo s Slovaško,« je še povedal slovenski selektor.

Naslovnica: Triglavan Jan Justin na treningu / foto Aleksander Sokler