Prihodnjo sredo v Kranju s Hrvaško

Najboljši slovenski vaterpolisti so zvečer v Kranju začeli drugi del priprav na evropsko prvenstvo, ki bo od 27. avgusta do 10. septembra v Splitu. Žal ne v polni zasedbi, ker se bodo nekateri zaradi službenih obveznosti reprezentanci pridružili v četrtek, drugi so sodelovanje v njej odpovedali. Do zdaj je dogovorjena tekma s Hrvaško, ki bo 27. julija v Kranju, dokončno pa so potrjene tudi krajše priprave na Slovaškem prvi avgustovski konec tedna.

Na prvem treningu, ki je sledil prvemu sestanku, so manjkali Matej Nastran, Marko Prcać, Martin Puš, Gašper Žurbi in Marko Blažić, novinec v slovenski reprezentanci. Nekateri se bodo Štromajerjevi četi pridružili že jutri, ostali pa v četrtek, ob Andražu Pušavcu, ki se je opravičil že pred prvim delom priprav, se je nastopu v članski reprezentanci za zdaj odpovedal mladi Matija Bernard Čanč. Nekoliko se zapleta pri pridobivanju državljanstva za Vukašina Stefanovića, toda v vodstvu Zveze vaterpolskih društev Slovenije bodo naredili vse, da bo najboljši strelec slovenske lige lahko igral v Splitu.

»Da bomo lahko številčno normalno delali, se bodo pripravam pridružili še nekateri igralci iz kranjskega kluba. Vsekakor pa bom ostal pri svojih načelih, se pravi, da bo o potnikih v Split ob kakovosti odločala tudi prizadevnost na treningih. Imamo kar nekaj igralcev, ki znajo igrati vaterpolo, je pa res, da nimamo neomejenega izbora igralcev kot v nekaterih najmočnejših reprezentancah. Veseli me, da je pri mlajših igralcih prisotna želja po napredovanju, ampak to ni vedno dovolj. Prepričan sem, da če bi te igralce spravili na vsaj malo boljše plačani amaterizem ali celo do polprofesionalne ravni, bi se lahko redno uvrščali na evropska prvenstva. Bo pa to ena lepa izkušnja za vse, ki jo moramo izkoristiti na najboljši možni način,« je pred večernim treningom dejal Krištof Štromajer, selektor slovenske reprezentance, ki je ob Mateju Nastranu tudi edini, ki ve, kaj pomeni igrati na evropskem prvenstvu.

»Pustimo ob strani, da smo se na letošnje uvrstili tudi z malce sreče, ker sta bili Rusija in Belorusija izključeni, toda to ne pomeni, da se mislimo kar tako predati. Toda ob tem se moramo zavedati, da nas v dobrih desetih dneh čaka pet tekem, in to na ravni, na kateri večina igralcev do zdaj še ni igrala. Edina izjema je Nastran, delno tudi Puš in Kadivec, ki pa takrat še nista prav veliko igrala. Tako praktično le Nastran in jaz veva, kam sodimo in kako naporno bo na tej ravni igrati. Ampak manj, kot bomo jamrali, prej kot se bomo prilagodili, prej bomo lahko računali na kakšen rezultat, ki nam bo všeč.«

Realno bo v skupini D praktično nemogoče presenetiti aktualne evropske prvake, Madžare, s katerimi bo Slovenija igrala prvo tekmo na evropskem prvenstvu, prav tako tudi ne Srbijo, ki je aktualni olimpijski prvak – obe reprezentanci sta na nedavnem svetovnem prvenstvu v Budimpešti ostali brez odličja -, zato pa bo njena priložnost Izrael.

»Dejstvo je, da bomo vse svoje misli usmerili v to tekmo. Njihove tekme v kvalifikacijah sem si že ogledal, glede na to, da bodo prav Izraelci gostitelji prihodnjega evropskega prvenstva, ki bo že januarja leta 2024 pa govori o tem, da se nanj zelo resno pripravljajo. Kolikor mi je znano, v ekipi nimajo nobenih tujcev. Morebitna zmaga nad Izraelom bi bila še toliko bolj pomembna, ker nam bo potem veliko lažje v kvalifikacijah za prihodnje evropsko prvenstvo. A kot rečeno, Izrael zelo veliko vlaga v vaterpolo in bo zelo neugoden nasprotnik. Dejstvo je, da je pred nami zelo težko obdobje, kajti do Splita bomo morali priti do tiste telesne pripravljenosti, s katero bomo lahko parirali nasprotnikom,« se težavne naloge, ki je pred njim in njegovimi izbranci, zaveda Štromajer.

Prvo uradno prijateljsko tekmo bodo imeli slovenski vaterpolisti prihodnjo sredo proti Hrvaški, ki bo do 27. julija prav tako na pripravah v Kranju. Od 5. do 7. avgusta je dogovorjeno gostovanje na Slovaškem, ki je bilo pred kratkim tudi dokončno potrjeno. Pred odhodom v Split bodo Štromajerjevi izbranci igrali še nekaj pripravljalnih tekem s klubi iz bližnje okolice.

Seznam slovenske vaterpolske reprezentance:

Vratarji: Jure Beton (Triglav), Gašper Žurbi (Calcit Kamnik), Marko Prcać (Grafist Koper).
Centra: Jaša Kadivec, Matic Rahne (oba Triglav).
Branilci: Juš Vončina (oba Triglav), Enej Potočnik (Ljubljana Slovan), Aleksander Cerar (Calcit Kamnik) in Marko Blažić (Primorje EB).
Krila in zunanji: Jaša Lah, Aleksander Paunović, Jan Justin, Benjamin Popović (vsi Triglav), Matej Nastran (Grafist Koper), Martin Stele (Calcit Kamnik), Martin Puš in Vukašin Stefanović (oba Ljubljana Slovan).
Strokovno vodstvo: Krištof Štromajer (selektor), Jaka Mikoletič in Nikola Hajdin (pomočnika).

Fotografija Aleksander Sokler

Verified by MonsterInsights