Slovenski kadeti že v osmini finala svetovnega prvenstva!

V svoji prvi tekmi skupine B prvega svetovnega prvenstva za kadete U-16 so izbranci Nikole Hajdina zabeležili prvo zmago. Slovenski kadeti so brez večjih težav premagali Azerbajdžan s 17:3 (3:1, 6:0, 4:1, 4:1) in se z zmago že uvrstili v osmino finala. V torek se bodo že ob 8. uri pomerili s Hrvaško, ki je prvi dan svetovnega prvenstva Azerbajdžance premagala s kar 34:2.

Slovenija – Azerbajdžan 17:3 (3:1, 6:0, 4:1, 4:1)

Grčija – Volos, sodnika: Prlić (Srbija), Salnichenko (Kazahstan).

Slovenija: Karničar, Šantak 5, Poličnik, Povhe 2, Lukić, Bašić 1, Poznik, Kirasič 3, Klobučar 3, Laketić, Ćetković 1, Štromajer 2 in Udovč. Selektor Nikola Hajdin, pomočnik selektorja Tadej Peranovič.

Azerbajdžan: Hassanzadeh Abbadi, Aliyev, Sadigov, Guliyev, Mamaliyev 1, Q. Huseynov, Danilyuk, Musayev 2, Aghababayev, Zhizhin, Baghirli, Ismayilov in F. Huseynov. Selektor Vladimir Lepeschenko.

V nedeljo si je Hajdinova četa ogledala tekmo med Hrvaško in Azerbajdžanom, ki je vseh 24 minut potekala enosmerno. Kakovostna razlika je bila prevelika, vendar to še zdaleč ni pomenilo, da lahko slovenski reprezentanti v tekmo z očitno najslabšo reprezentanco v skupini vstopijo s pol moči. Če so se v prvi četrtini še nekoliko mučili z Azerbajdžanci, prvi slovenski gol na svetovnih prvenstvih je v četrti minuti tekme dosegel Miha Šantak, nato pa sta bila uspešna še Nace Štromajer in Anže Povhe, so že v drugi rešili vse dvome o zmagovalcu.

Azerbajdžansko mrežo je v drugi četrtini najprej načel Nace Štromajer, za mirno nadaljevanje tekme pa sta v nadaljevanju poskrbela Jaka Klobučar s tremi goli in Branko Kirasič z dvema. Tudi po visokem vodstvu se slovenski vaterpolisti niso zaustavili, čeprav so nekoliko varčevali z močmi, kajti že v torek zjutraj jih čaka tekma s Hrvaško. Njihova prednost je vztrajno naraščala, na koncu je bila 14 golov.

S petimi goli se je najbolj izkazal Miha Šantak, po tri sta dosegla Branko Kirasič in Jaka Klobučar, po dva Anže Povhe in Nace Štromajer, po enega pa sta k zmagi prispevala Luka Ćetković in Teodor Bašić.

V skupini C, s katero se križa slovenska skupina, si je po dveh zmagah prvo mesto že zagotovila Španija, ki je bila 20:4 boljša od Poljske in nato še s 14:10 od Brazilije. Če bodo v torek zgodaj dopoldne slovenski kadeti premagali Hrvaško, jih v osmini finala čaka obračun s Poljsko ali Brazilijo, v primeru poraza pa s Španijo.

Izjavi po tekmi

Nace Štromajer, slovenski reprezentant: »Vzdušje v ekipi pred tekmo je bilo dobro, saj smo se ves čas spodbujali med sabo in tudi na ta način dobro pripravili na tekmo. Mislim, da je strategija, ki smo jo pripravili, nam je pomagala, saj smo vedeli, katera dva igralca bo treba malo bolj pokriti. Ena naših slabosti na tekmi je bila, da nismo dobro zaključevali napadov. Vedeli smo, da se bomo morali za zmago pošteno potruditi, veliko težja tekma pa nas čaka proti Hrvaški.«

Maj Poznik, slovenski reprezentant: »V ekipi je bilo pred tekmo čutiti kar nekaj nervoze, saj nismo vedeli, kako bo potekala. K lahko zmagi je veliko prispevala strategija, ki je bila dobro postavljena, naša šibka točka pa je bila, da smo ob nervozi v začetku tekme sprejemali nekatere napačne odločitve, česar si proti Hrvaški ne bomo smeli dovoliti. Zmaga je bila seveda pričakovana, proti Hrvatom pa bomo skušali igrati podobno, predvsem pa z manj napakami.«

Statistika tekme!
Vse tekme si lahko ogledate tukaj!

Miha Štamcar
Mojca Kirasič