Španci pretrd oreh, kadeti v zlato skupino

Kadetska reprezentanca je v osmini finala SP U16 v Volosu morala priznati premoč Španiji s 3:13. Nasprotniki so vodili od samega začetka tekme, odpor slovenskih mladih upov pa zlomili v drugem polčasu. Fantje bodo tekmovanje na SP nadaljevali v zlati skupini in se borili za mesta med 9. in 16. Njihov prvi nasprotnik v tem delu tekmovanja bo Japonska, tekma pa bo na sporedu v četrtek ob 8.00.

SLOVENIJA : Španija 3:13 (0:2, 1:2, 1:4, 1:5)

Volos – Sodnika: Toygarli (Turčija), Voltz (ZDA).

Slovenija: Karničar, Šantak 1, Poličnik, Povhe 2, Lukić, Bašić, Poznik, Kirasič, Klobučar, Laketić, Ćetković, Štromajer in Udovč. Selektor Nikola Hajdin, pomočnik selektorja Tadej Peranovič.

Španija: Diaz Garcia, Garcia Sales 1, Nunez Perez 2, Garrido Perrone 1, Feliu Huix 1, Granados Moreno 2, Lema Llapur 1, Fernandez Cuesta 1, Ferrando Peiro, Diaz Marroquin 1, Garcia Cases 1, Rodriguez Estepa 2 in Vinuales Schneider.

Uvod v srečanje je postregel z malo zadetki. Španci so do prvega odmora zabili dva, sredi druge četrtine dodali še dva, da pa Slovenija na glavni odmor ni odšla z ničlo je z golom ob igralcu več poskrbel Miha Šantak.

V tretji četrtini so Hajdinovi varovanci hitro znižali še za gol, natančen je bil Anže Povhe. A nato je sledil velik padec zbranosti, Španci pa so v vsega dveh minutah zabili štiri zadetke in praktično odločili srečanje. V zadnji četrtini so nadaljevali delo iz tretje, zabili nove štiri zaporedne zadetke in dve minuti in pol pred koncem srečanja prvič povedli za deset. Povhe je nato na drugi strani s svojim drugim zadetkom še znižal, a Diaz je pol minute pred koncem postavil končnih 3:13.

Za Slovenijo sta bila torej natančna le Povhe z dvema in Šantak z enim zadetkom, pri Španiji pa se je kar deseterica vpisala med strelce. Fante sedaj čaka prosto popoldne, jutri pa ponovno tekma v zgodnjih jutranjih urah proti Japonski, ki je danes morala priznati premoč Črni gori s 16:9.

Izjave po tekmi:

Nikola Hajdin, selektor: »Naša ekipa je dobila enkratno priložnost, da kot druga v skupini igra z ekipo Španije in se bori za uvrstitev med 8 najboljših na svetu. Končni rezultat je mogoče visok, ampak realen. Vsi vemo, kje je Španija v svetovnem vaterpolu. Po porazu bomo zdaj igrali za uvrstitev od 9. do 16. mesta. Jutri bomo igrali proti Japonski, ki igra atipičen vaterpolo, a to je še ena priložnost, da naša ekipa igra kvalitetno tekmo in da odigra najboljše, kakor se le da. Reči moram, da je že sama uvrstitev med 16 najboljših na svetu uspeh za našo ekipo in motivacija za fante, da trenirajo še boljše.«

Anže Povhe: »Današnjo tekmo proti Špancem smo zaceli solidno, a nasprotnik je kasneje pokazal svojo premoč in nas premagal. Jutri se bomo pomerili z Japonsko. Verjamem, da jo z dobro igro lahko premagamo.«

Florijan Poličnik: »Tekma se ni izšla tako, kot smo želeli. Lahko bi igrali veliko bolje, a nismo bili dovolj povezani kot ekipa. Še posebej pa je bilo problem naše obnašanje na tekmi, na kar nas je seveda po njej trener opozoril. Jutri pričakujemo drugačno igro, tako, kot smo jo navajeni kazati.«

Statistika tekme!
Vse tekme si lahko ogledate tukaj!

Mojca Kirasič