Članska reprezentanca na EP v Splitu

Ker je Evropska plavalna zveza (LEN) že na začetku marca s svojih tekmovanj izključila Rusijo in Belorusijo, je v skladu s pravilnikom prosto mesto na evropskem prvenstvu v vaterpolu, ki bo od 27. avgusta do 10. septembra v Splitu, pripadlo slovenskim vaterpolistom. Zanje bo to četrti nastop na evropskih prvenstvih, prvi po letu 2006.

Čeprav so bili slovenski vaterpolisti v kvalifikacijah, ki so bile februarja v Kranju, tretji v svoji skupini, sta jim, po izključitvi Rusije, zmagi nad Belgijo in Švico prinesli nastop na letošnjem evropskem prvenstvu. Med vsemi tremi preostalimi reprezentancami, ki so kvalifikacije končale na tretjem mestu, so imeli najboljše povprečje osvojenih točk. Slovenija je v štirih tekmah osvojila šest točk (povprečje 1,5), Litva v treh tekmah tri točke (ena) in Turčija v treh tekmah le točko (0,33 povprečje).

»Usmeritev našega novega predsedstva je bila, da bomo samo z udeležbo v mednarodnih tekmovanjih lahko napredovali. Zato je novica, da bomo med šestnajstimi reprezentancami, ki bodo igrale na evropskem prvenstvu v Splitu, za naš vaterpolo odlična. Prepričan sem, da bodo od tega koristi imeli tudi klubi. Zavedam pa se, da se bomo morali vsi skupaj potruditi, da reprezentanci zagotovimo čim boljše pogoje. Od nas bo zahtevalo veliko volonterskega dela, v to zgodbo bomo morali potegniti tudi medije. Ker bo prvenstvo konec avgusta in v začetku septembra, ko na sporedu ni velikih tekmovanj, bo to ravno ob pravem času in to bo najboljša reklama za slovenski vaterpolo. Pričakujem, da bo vaterpolo spet bolj prepoznaven v slovenskem prostoru in da se bo še več mladih vpisalo v klube. S tem bomo prišli do večje baze igralcev, to pa bo za slovenski vaterpolo samo dobro« je nepričakovano uvrstitev Slovenije na evropsko prvenstvo komentiral Boštjan Tušar, predsednik Zveze vaterpolskih društev Slovenije (ZVDS).

Ena od prvih nalog, ki čaka ZVDS, bo kako reprezentantom zagotoviti čim boljše pogoje za priprave, saj je večina igralcev amaterjev. »Tu nas čaka še veliko dela. Vemo, kaj to za nas pomeni. Osnovna naloga bo zagotoviti sredstva za namestitev in odhod na evropsko prvenstvo, že v začetku prihodnjega tedna pa nas čakajo prvi sestanki, kako igralcem omogočiti čim boljše priprave. Ob tem moramo dodati, da bo igranje na evropskem prvenstvu pomenilo, da bomo imeli kategorizirane športnike, kar bo prineslo tudi več denarja v vaterpolo. Žal je tako, da smo leta 2016 začeli z ničle, včasih pa je bil vaterpolo celo v prvem razredu« je še dejal Tušar.

»Res je, da je vse skupaj prišlo zelo na hitro, ob tem imamo še prvenstva za mlajše kategorije, ampak ko enkrat s strani LEN dobiš vabilo, da bi igral na evropskem prvenstvu, nimaš kaj veliko razmišljati. Igralci so si po tihem to želeli, in če vabila ne bi sprejeli, bi bili spet na začetku. Vem pa, da so igralci zelo veseli, kajti zanje bo to samo dodatna motivacija za treninge. To bo tudi lepa priložnost, da vidimo, kdo od igralcev bo pripravljen žrtvovati svoje dopuste za priprave, ki jih bomo skušali imeti julija in avgusta« pa je o uvrstitvi na evropsko prvenstvo spregovoril Krištof Štromajer, selektor slovenske vaterpolske reprezentance.

»Za vse nas bo to velik zalogaj, igralsko in organizacijsko. Dejstvo je, da bomo zamujena leta težko v tako kratkem obdobju vrnili, zato bomo morali biti realni in se zavedati, kam trenutno slovenski vaterpolo v Evropi sodi. Tako za ZVDS kot za igralce bo to nekaj novega, saj do zdaj, vsaj večina, na tej ravni še ni nikoli delala, kar pomeni, da bomo morali biti pripravljeni na velike rezultatske razlike v prvem delu evropskega prvenstva, kjer nas čakajo še boljše reprezentance, kot sta bili v Kranju Nemčija in Francija. Dejansko bodo naše realne tekme, ki bodo pokazale, ali je do uvrstitve na evropsko prvenstvo prišlo prehitro, šele v drugem tednu, ko bodo na sporedu tekme od 9. do 16. mesta« se Štromajer zaveda, da bodo predvsem v prvem delu evropskega prvenstva njegovi izbranci težko prišli do zmag. Toda podobno je pred leti začenjala recimo tudi odbojkarska reprezentanca Slovenije, ki je šele na svojem četrtem evropskem prvenstvu prišla do prve zmage, v zadnjih šestih letih pa je kar trikrat osvojila drugo mesto.

V Splitu se bo od 27. avgusta do 10. septembra za naslov evropskega prvaka borilo šestnajst reprezentanc: Madžarska, ki bo branila predlanski naslov iz Budimpešte, Španija, Črna gora, Hrvaška, Srbija, Italija, Grčija, Francija, Gruzija, Romunija, Nizozemska, Nemčija, Slovaška, Malta, Izrael in Slovenija. Žreb skupin bo 23. aprila ob 20.00 na Peristilu.