Boljši od Litve, s Češko za 21. mesto

Na evropskem prvenstvo do 15 let so slovenski vaterpolisti v Podgorici v tekmi za razvrstitev od 21. do 24. mesta s 13:8 (3:0, 1:0, 4:2, 5:6) premagali Litvo. Jutri bodo imeli prost dan, v soboto pa se bodo ob 10.30 s Češko pomerili za končno 21. mesto.

Slovenija – Litva 13:8 (3:0, 1:0, 4:2, 5:6)

Podgorica – Športni center Morača, sodnika: Gabel (Izrael), Baidoc (Romunija).

Slovenija: Jenko, Špernjak; Šantak 3, Drolc 1, Brišnik 1, Berić 1, Lipnik 4, Samelis, Vujanović 2, Pencelj 1, Kirasič, Velikanje, Štromajer. Selektor: Tomislav Gradski.

Litva: Suboc, Kulik, Aidukas; Siliunas, Rusinas 1, Paskevicius 2, A. Filistovic, M. Filistovic, Andriekus 1, Patasius, Buivydas 1, Gudinovic 3, Nakrevicius.

Slovenski vaterpolisti so po včerajšnji nekaj slabši predstavi proti Švici, ko so izgubili s 7:9 in s tem zapravili možnost, da bi se na EP borili za končno 17. mesto, danes prikazali boljšo igro in zasluženo premagali Litovce. Predvsem v prvih treh četrtinah so zelo dobro igrali v obrambi. Do menjave strani so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno, v tretji četrtini pa so prejeli dva gola, žal pa jim je v zadnji četrtini popustila zbranost, kar so Litovci izkoristili in se jim po zaostanku šestih golov manj kot štiri minute pred koncem tekme približali le še na tri. Vendar do preobrata ni prišlo, kajti Marcel Lipnik in Aljaž Šantak sta v razmiku dobrih 30 sekund postavila stvari na svoje mesto. 

Izbranci Tomislava Gradskega so tekmo proti Litvi začeli bolj zbrano kot dan prej proti Švici, ko so ob koncu prve četrtine zaostajali za dva gola. Tokrat so bili oni tisti, ki so prvi dosegli gol, uspešen je bil Šantak, nato pa sta se do konca uvodne četrtine med strelce vpisala še Lipnik in Luka Vujanović. V drugi četrtini smo videli le en gol, spet pa je bil s petih metrov uspešen Vujanović. 

Čeprav so v tretji četrtini prvi v polno zadeli Litovci, so Šantak, David Berić in Vane Brišnik poskrbeli, da je Slovenija prišla do šestih golov prednosti (7:1), takšna pa je bila razlika tudi pred zadnjim odmorom. Po delnem izidu 4:1 so se Litovci slovenskim vrstnikom približali le na tri gole zaostanka (7:10), do konca tekme pa je bilo še tri minute in 38 sekund. Za mirno končnico sta poskrbela Lipnik s svojim četrtim golom na tekmi in Šantak s tretjim, končni izid pa je postavil Gaj Pencelj, za katerega je bil to prvi gol na evropskem prvenstvu.

V petek bodo slovenski vaterpolisti počivali, v soboto pa se bodo še drugič na tem prvenstvu pomerili s Češko, ki je šele po boljšem izvajanju petmetrovk z 11:9 premagala Irsko. Zanjo je bila to prva zmaga na prvenstvu, kajti v skupinskem delu tekmovanja je z 11:7 slavila Slovenija, ki je bila boljša tudi na turnirju v Dečinu.