Tudi Romuni boljši, v torek še z Nizozemci

Slovenska vaterpolska reprezentanca je tudi v svoji drugi tekmi evropskega prvenstva v Dubrovniku v skupini D ostala praznih rok. S 13:5 (6:1, 2:2, 2:1, 3:1) jo je premagala Romunija, po dnevu odmora pa jo v torek, ob 20.15 čaka še tekma z Nizozemsko.

Slovenija – Romunija  5:13 (1:6, 2:2, 1:2, 1:3)

Dubrovnik – Bazen Gruž, sodnika: Berishvili (Gruzija), Shildan (Izrael).

Slovenija: Beton, Popović 1, Kadivec 1, Čanč, Lah, Stefanović 1, Pušavec 1, Šantak, Seljak 1, Justin, Troppan, Cerar, Žurbi. Trener: Mirko Vičević.

Romunija: Tic, Belenyesi 1, Lutescu 2, Antipa 1, Vranceanu, Prioteasa 2, Tepelus 1, Neamtu, Colodrovschi 2, Georgescu 3, Iudean, Bota 1, Dragusin. Selektor: Bogdan Rath.

Pred šestimi meseci so se slovenski in romunski vaterpolisti v Kranju v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo razšli z neodločenim izidom, 10:10. Zaradi boljše gol razlike so prvo mesto osvojili Romuni, ki ima z igranjem na evropskih prvenstvih veliko več izkušenj od Hobotnic, kot se od sobote naprej po zaslugi fizioterapevta Nebojše Praljaka imenujejo slovenski vaterpolisti. Zanje je to že šestindvajseto evropsko prvenstvo, najvišje so bili leta 1993 in 2006, ko so bili četrti, predlani v Splitu so bili deseti, na drugi strani je to za slovensko reprezentanco peti nastop med najboljšimi evropskimi reprezentancami. Vse to je govorilo v prid Romunov, ki so tudi bolje začeli turnir v Dubrovniku, saj so v prvem krogu za nekatere nekoliko nepričakovano z 12:8 premagali Nizozemce, medtem ko je Slovenija s 7:11 izgubila s Slovaško.

Za Hobotnice je namesto Aleksandra Paunoviča priložnost dobil drugi najmlajši igralec EP, Miha Šantak, ki bo 17. aprila star šele 18 let, še mlajši od njega pa je Maltežan, ki bo avgusta dopolnil 17 let. Kot zanimivost morda lahko omenimo še, da je na EP 25 igralcev starih dvajset ali manj let, kar sedem jih je iz slovenske reprezentance. In ko smo že pri starosti, z 42 leti je najstarejši igralec prvenstva Marko Jelača, ki igra za Gruzijo.

Če je bil za slovenske vaterpoliste proti Slovaški usodna prva četrtina, je to še toliko bolj veljalo za tekmo proti Romuniji, ki je po treh minutah igre vodila že s 4:0. Selektor Mirko Vičević je vzel minuto odmora, vendar so njegovi izbranci svoj prvi gol dosegli šele pri zaostanku petih golov. Med strelce se je vpisal Andraž Pušavec. Podobno kot proti Slovakom so imeli slovenski vaterpolisti veliko težav, ko so imeli igralca manj v vodi, prav tako so bili neučinkoviti ob igri z igralcem več. Naredili so številne napake, ki so jih nasprotniki hitro kaznovali, za nameček so proti romunskim vratom streljali le dvakrat.

Bolj spodbuden je bil začetek druge četrtine, saj je Benjamin Popović že ob prvem slovenskem napadu znižal njen zaostanek. Po novih dveh golih Romunov so slovenski vaterpolisti zaostajali že za šest golov, tik pred menjavo strani pa je bil s petih metrov uspešen kapetan Jaša Kadivec.

V tretji četrtini je Jureta Betona, ki je zbral sedem obramb, v vratih zamenjal Gašper Žurbi, ki se je tudi izkazal z nekaj odličnimi obrambami. V tretji četrtini je prejel le dva gola, zato pa so njegovi soigralci bili še naprej neučinkoviti v napadu, saj je edini Tica, s svojim prvim golom na EP, premagal mladi Jurij Seljak.

Zaostanek šestih golov pred začetkom zadnje četrtine je bil seveda previsok, da bi slovenski vaterpolisti lahko pripravili preobrat. Odličnega Tica je v vratih zamenjal Eduar-Mihai Dragusin, vendar to ni spremenilo razmerja moči v vodi. Za nameček je šest minut pred koncem tekme rdeči karton prejel Kadivec, slovenska reprezentanca pa je takrat zaostajala že za sedem golov (4:11). Da Hobotnice niso ostale brez doseženega gola v zadnji četrtini, je poskrbel Vukašin Stefanović, a kaj, ko je zadel le za 5:12. Končni izid je postavil David-Joan Bota.