Slovaška slovenski odpor strla v zadnji četrtini

Slovenski vaterpolisti, ki se pripravljajo na evropsko prvenstvo v Splitu, ki bo od 27. avgusta do 10. septembra, so v Bratislavi igrali prijateljsko tekmo s slovaško izbrano vrsto. Izbranci Krištofa Štromajerja so imeli štiri minute pred koncem tekme še neodločen izid (9:9), v končnici tekme pa jim je zmanjkalo moči, tako da je Slovaška zmagala s 14: 12 (3:3, 1:1, 3:4, 7:4).

Slovaška – Slovenija 14: 12 (3:3, 1:1, 3:4, 7:4)

Bratislava – Bazen Matadorka, sodnika: Vogel (Madžarska), Virijević (Srbija).

Slovaška: Hoferica, Kaid 2, Bačo, Kovacik, Durik, Balogh, Seman, Haluška, Tisaj 1, Molnar 2, Čaraj 3, Balaž 5, Laciak, Dilj 1, Juhasz, Selektor: Milan Oršula, pomočnik selektorja: Tomaš Bruder.

Slovenija: Beton, Popović 2, Kadivec 2, Rahne, Lah 1, Blažić 1, Potočnik, Paunović, Vončina, Justin 4, Puš 2, Cerar, Žurbi, Stefanović. Selektor: Krištof Štromajer, pomočnik selektorja: Jaka Mikoletič.

Žal so tik pred odhodom v Bratislavo slovenski vaterpolisti ostali brez Martina Steleta, ki si je v službi poškodoval prst in je moral ostati doma. Tako kot tudi najbolj izkušeni slovenski vaterpolist, Matej Nastran (službene obveznosti) in vratar Marko Prcać (rojstvo otroka). Po včerajšnjem večernem treningu in današnjem dopoldanskem, sta se slovaška in slovenska izbrana vrsta v poznih popoldanskih urah pomerili še na uradni prijateljski tekmi. V končnici so bili bolj zbrani domači vaterpolisti, ki so se kot drugouvrščena ekipa v kvalifikacijski skupini B za Gruzijo neposredno uvrstili na letošnje evropsko prvenstvo. Slovenija se je na prvenstvo uvrstila skozi “mala” vrata kot najboljša tretjeuvrščena ekipa kvalifikacij, potem ko je Evropska vaterpolska zveza izključila Rusijo in Belorusijo.

Pred desetimi dnevi so slovenski vaterpolisti nudili dostojen odpor Hrvaški, ki se je pripravljala v Kranju. Želja selektorja Štromajerja pred tekmo s Slovaško je bila, da bi njegovi izbranci v svoji igri naredili še korak naprej, kar se je tudi zgodilo. V vratih sta Jure Beton in Gašper Žurbi branila vsak po dve četrtini, priložnost za igro pa so dobili vsi, ki so bili v Bratislavi. Že začetek tekme je napovedoval, da bo šlo za izenačeno tekmo dveh enakovrednih reprezentanc, čeprav imajo Slovaki veliko več mednarodnih izkušenj. Praktično vse od leta 1993 igrajo na evropskih prvenstvih, najvišje pa so bili leta 2003, ko so bili v Kranju sedmi. Domači vaterpolisti so resda v peti minuti povedli s 3:1, toda do prvega odhoda na odmor sta izid izenačila Jan Justin in Jaša Kadivec.

V drugi četrtini sta se izkazali obe obrambi in oba vratarja, že po tridesetih sekundah igre pa je Slovenijo drugič, po začetnih 1:0, v vodstvo popeljal Benjamin Popović. Dobro minuto pozneje so Slovaki izenačili, z izidom 4:4 pa se je tudi končala polovica tekme. Tudi tretja četrtina je bila izenačena, prvi so povedli slovenski vaterpolisti, gol je dosegel Jaša Lah, vendar so Slovaki izid hitro izenačili, nato pa z golom Mateja Čaraja povedli s 6:5. Toda ob koncu četrtine so z golom prednosti na zadnji odmor odšli Slovenci, za katere je bil uspešen Martin Puš.

Sredi zadnje četrtine so domačini prvič na tekmi povedli z dvema goloma prednosti (11:9), razpoloženi Jan Justin je še uspel znižati zaostanek na gol (10:11), po še tretjem njegovem golu na tekmi pa je minuto in 49 sekund Slovenija še zadnjič na tekmi zaostajala za gol (11:12). Žal je slovenskim vaterpolistom v končnici zmanjkalo moči in tudi zbranosti, kar so Slovaki izkoristil, dosegli dva zaporedna gola, končni izid pa je postavil Justin.

Izjava po tekmi

Krištof Štromajer, selektor slovenske reprezentance. »To je bila tekma na podobni ravni, kakršne bodo na evropskem prvenstvu. Fantje so samo še enkrat več dokazali, da lahko enakovredno igrajo proti ekipam s tega ranga evropskega vaterpola. Res moram jih moram pohvaliti za borbenost, srčnost, tekma pa bi se lahko končala tudi drugače, če bi izkoristili dve petmetrovki in če v zadnji četrtini ne bi padli v igri, kar je bila posledica utrujenosti. Dejstvo je, da rabimo več takšnih tekem in prepričan sem, da se bodo potem obrnile v našo korist,« je po tekmi dejal Krištof Štromajer, selektor slovenske vaterpolske reprezentance.

Damijan Peric