Reprezentanca U19 od četrtka do nedelje na Slovaškem

Slovenska mladinska reprezentanca do 19 let, ki jo od 15. do 18. marca v Mariboru čakajo kvalifikacije za uvrstitev na evropsko prvenstvo (to bo od 1. do 7. septembra v Burgasu v Bolgariji), v četrtek odhaja na krajše priprave na Slovaško. V mestu Novaky bodo v soboto in nedeljo igrali še na turnirju proti slovaškim in češkim vrstnikom ter z domačo člansko ekipo.

Na Slovaško bo odšlo štirinajst igralcev, saj je moral Branko Zec, ki sicer igra za Zemun, zaradi šolskih obveznosti svoj prihod v Maribor, kjer bo jutri ob 10. uri zbor reprezentance, odpovedati. Že isti dan bodo izbranci Tomislava Gradskega imeli trening na Slovaškem.

»V četrtek in petek nas čakajo skupini treningi s Slovaki, v soboto in nedeljo pa bomo igrali še turnir. Takšen je okvirni načrt, kaj nas v prihodnjih dneh čaka,« je v dveh stavkih načrt priprav na Slovaškem predstavi slovenski selektor reprezentance do 19 let.

Med izbranci sto tudi Nikola Rajlić, Jurij Šantak in Miha Šantak, ki sto bil na članskem evropskem prvenstvu v Dubrovniku, med kandidati sta bila tudi Nace Štromajer in Tim Kačič, vsi drugi so ob tekmah v svoji kategoriji, igrali še v Alpe Waterpolo ligi, nekateri tudi na turnirju regionalne lige. Skratka, pripravljenost igralcev je zdaj veliko boljša, kot je bila na začetku sezone, ko so imeli svoj prvi zbor.

»V kratkem časovnem obdobju je bilo v letošnji sezoni zelo veliko tekem, ampak s podobnimi težavami se ukvarjajo tudi drugod po Evropi, je bilo pa v Kranju na pokalu Slovenije videti, da so bili nekateri utrujeni. Bomo videli, kako bodo odreagirali na Slovaškem. Nedavno smo bili tri dni tudi v Zagrebu, kjer smo trenirali z Mladostjo. Okvirno ogrodje ekipe imamo, prav tako je na vidiku prva šestorka, imamo še nekaj adekvatnih menjav, tako da bomo v kvalifikacijah zagotovo konkurenčni. Skušali bomo igrali nekoliko drugačen vaterpolo, bolj moderen, kot smo ga bili navajeni do zdaj,« je pred jutrišnjim zborom dodal Gradski.

Prvi cilj slovenskih mladincev je seveda uvrstitev na evropsko prvenstvo. »Zavedamo se, da to ne bo ravno preprosto, kajti tudi Gruzija in Turčija bosta zagotovo imeli podoben cilj, tu pa je še Švica, ki je prav tako ne gre odpisati. Mislim, da bo to precej izenačena skupina, vsekakor pa bomo naredili vse, da bomo poleti igrali v Bolgariji,« se uvrstitve med najboljših 16 evropskih ekip nadeja Gradski.

Seznam igralcev za priprave na Slovaškem

Vratarja: Gal Karničar (Ljubljana Slovan), Nejc Osel (Triglav)

Igralci: Florijan Poličnik, Martin Petković, Branko Kirasič, Marcel Lipnilk (vsi Ljubljana Slovan), Nace Štromajer, Filip Cvijanović Tepina, David Laketić, Nikola Rajlić (vsi Triglav), Jurij Seljak, Tim Kačič, Jan Herzog, Miha Šantak, Luka Minić (vsi Branik Maribor).

Selektor: Tomislav Gradski, pomočnik selektorja: Žan Miha Šulek.