Reprezentanca U14 druga v Zagrebu

Slovenska reprezentanca do 14 let je bila ena od osmih udeleženk na prvem prvem memorialnem turnirju Duško Baždar, ki je potekal v Zagrebu. V skupinskem delu tekmovanja so izbranci Nikole Hajdina v svoji skupini osvojili drugo mesto. Premagali so Delfin 1 iz Moldavije s 15:14 (2:2, 5:3, 2:4, 6:5) in Osijek z 12:7 (2:1, 3:2, 4:2, 3:2) ter izgubili z Zagrebom s 15:16 (5:3, 3:5, 4:4, 4:5). V polfinalu so nato z 12:11 (3:4, 4:3, 4:2, 1:2) premagali zagrebško Mladost, v finalu pa je bil z 18:9 (4:4, 4:2, 4:1, 6:1) še enkrat boljši Zagreb.

Na turnirju v Zagrebu je nastopilo osem ekip, v skupinskem delu tekmovanja pa so mladi slovenski vaterpolisti dobro opravili svojo nalogo. V Zagrebu so pod vodstvom selektorja Hajdina in njegovega pomočnika Milisava Janoševića nastopali: Bine Štromajer, Marko Marinič, Patrik Mekinda (vsi Triglav), Martin Marušić, Filip Milošević, Gašper Peklar (vsi Koper Grafist), Vuk Petrović, Jakob Pollak, Klemen Čerin, Marko Rašljić (vsi Ljubljana Slovan), Tim Kolednik, Stefan Gligorević, Maksim Kesić (vsi Branik Maribor), Bor Škrlj, (Calcit Water Polo), Lovro Scozzai (Gorica).

Prvi dan turnirja, v petek, so slovenski vaterpolisti v izenačeni tekmi premagali ukrajinsko ekipo Delfin 1. Praktično vso tekmo so vodili slovenski vaterpolisti, vendar so jim bili Moldavci ves čas tesno za petami. V začetku tretje četrtine so z golom Mariniča prvič povedli s tremi goli prednosti, vendar so ob koncu tretje četrtine Moldavci izid izenačili (9:9). V zadnji četrtini je padlo največ golov, kar enajst, na srečo slovenske ekipe pa je ena žoga več končala v ukrajinski mreži. Ko je Petrović dosegel svoj četrti gol na tekmi za vodstvo s 15:12, do konca pa je bilo le še 91 sekund, je bila tekma odločena. Gole za slovensko reprezentanco so dosegli: Petrović 4, Štromajer 4, Marinič 2, Pollak 2, Kolednik 1, Scozzai 1 in Mekinda 1.

Z zmago v drugi tekmi so si Hajdinovi izbranci že zagotovili uvrstitev v polfinale. Proti Osijeku so bolje igrali v obrambi, tudi v njej pa so vodili od začetka do konca. Po tri gole sta dosegla Petrović in Štromajer, po enega pa Marušić, Rašljić, Marinič, Mekinda, Škrlj in Kesić.

V odločilni tekmi za prvo mesto v skupini je do odločitve prišlo dve sekundi pred koncem tekme, ko je za Zagrebčane v polno zadel Don Dojčinović, kar je bil že njegov osmi gol na tekmi. Sredi tretje četrtine so bili bližje zmagi slovenski vaterpolisti, ki so vodili že z 12:8, vendar so v zadnjih slabih treh minutah prejeli kar štiri gole. S tem njihove krize še ni bilo konec, kajti Zagrebčani so v zadnji četrtini povedli s 15:12, vendar je Slovenija z dvema goloma Štromajerja in enim Petrovića 76 sekund pred koncem tekme izid izenačila. Toda kot rečeno je bil nato Dojčinović tisti, ki je odločil zmagovalca. Za Slovenijo je Štromajer dosegel kar sedem golov, po tri sta prispevala Petrović in Pollak, dva pa Marinič.

V soboto zvečer so mlade slovenske hobotnice v napeti tekmi premagale zagrebško Mladost. Začetek tekme je pripadel Hajdinovi četrti, ki je povedla s 3:0, toda že ob koncu četrtine so se jim Zagrebčani približali na gol zaostanka, v začetku druge pa so izid izenačili (4:4). Toda do vodstva Mladost ni prišla niti enkrat, kajti v drugi četrtini je Slovenija povedla z 9:7, vodila pa je tudi z 11:9. Tri minute pred koncem tekme so Zagrebčani še enkrat izenačili, toda Marušić je 47 sekund pred koncem tekme s svojim edinim golom na tekmi slovenski reprezentanci zagotovil nastop v finalu. Za Slovenijo je bil spet najboljši strelec Štromajer s petimi goli, po dva sta dosegla Kolednik in Marinič, po enega pa ob Marušiću še Pollak in Petrović.

V nedeljskem finalnem obračunu so se še enkrat pomerili z Zagrebom in mu morali še enkrat priznati premoč. Tokrat so Zagrebčani do zmage prišli na bolj prepričljiv način. Na polovici tekme sta bili ekipi še izenačeni, po menjavi strani pa so vajeti igre v svoje roke vzeli zagrebški vaterpolisti, pri katerih je z osmimi goli spet izstopal Dojčinović, v slovenski reprezentanci pa sta bila po dvakrat uspešna Kolednik in Štromajer, po enkrat pa Marušić, Pollak, Marinič, Mekinda in Škrlj.

Verified by MonsterInsights