Naši vaterpolisti v tujini: Marko Prcać

Marko je vaterpolo začel trenirati na Ptuju, nato pa uspešno igral v Mariboru in Kopru. Letos se je prvič preizkusil v tujini, saj je nastopal za francoski Aix les-Baines. Trenira ga že 13 let, prej pa se je ukvarjal tudi s plavanjem. Prav v teh dneh z ekipo Univerze na Primorskem uspešno nastopa na evropskem študentskem pokalu v Kopru.

Zakaj si se odločil za ta šport?

Športno pot sem začel kot plavalec, vendar me suhoparno nabiranje kilometrov ni pretirano veselilo. Po treh letih plavanja sem probal s košarko, ki mi je šla kar dobro v vseh elementih razen realizaciji, zato mi je oče svetoval naj zamenjam šport. Ravno v tem času je Marko Kremžar ustanovil vaterpolski klub Terme Ptuj, tako da smo v časopisu videli članek in vabilo k vpisu, če se prav spomnim, se je vse skupaj nekako sovpadalo z EP v Kranju, tako da se je o vaterpolu precej govorilo. Plavati sem že znal zelo dobro, ker smo vsi začenjali s treningi vaterpola od ničle pa ni bilo problemov z občutkom izključenosti ali zaostajanjem za skupino. Poleti sem cele dneve preživel na bazenu v Šibeniku, kjer sem začel hitro napredovati in se do konca zaljubil v ta šport. Za vaterpolo sem se torej odločil nekako po naključju in po očetovem nasvetu, odločitev da ostanem v tem športu tako dolgo pa je povsem moja, razlogov je ogromno; prijateljstva z bazena, osebni napredek, rivalstva in še bi lahko našteval …

Kdaj si se odločil za profesionalno kariero?

Po koncu srednje šole sem hotel svojo igro prenesti na profesionalni nivo ali pa zaključiti z igranjem in se popolnoma posvetiti študiju. Začel sem trenirati 2 krat dnevno in igrati Jadransko ligo z AVK Rokava Koper. Na žalost je takratna globalna finančna kriza pokopala tudi klub in moj začetek profesionalizma, kljub temu pa si nisem mogel predstavljati življenja brez vaterpola. Nadaljeval sem s treniranjem 1 krat dnevno in redno zaključeval študijske obveznosti. Pred letom in pol sem diplomiral matematiko in vpisal magisterij iste smeri, nato pa sem po končanem prvem letniku magisterija dobil vabilo iz Francije. Odločitev ni bila pretirano težka, zanimalo me je kako se tukaj živi, želel sem se naučiti francosko, konec študija je na dosegu roke, tako da ne bom izgubil ničesar na tem področju, liga pa je izredno zanimiva, saj lahko vsakdo premaga vsakogar. Tako da ja, za profesionalno kariero sem se odločil po koncu srednje šole, profesionalna kariera pa se je odločila zame šele zdaj.

Kaj je tvoja motivacija in kakšni so tvoji cilji v nadaljevanju kariere?

Predvsem bi si zelo želel spet zaigrati za reprezentanco, zadnjih par let brez zveze, reprezentančnih akcij, ciljev, je bilo zelo težkih za veliko nas mladih igralcev, ki smo komaj začeli nastopati za izbrano vrsto, pa se je vse skupaj ugasnilo zaradi slabega vodenja financ. Največji cilj bi torej bil nastop s Slovenijo na EP. V klubski sferi sem zelo fokusiran na končnico lige, trenutno smo 4 na lestvici izmed 12 klubov, vsako izmed 10ih tekem, ki nas še čakajo moramo odigrati maksimalno. Liga je izenačena, vse tekme, ki smo jih odigrali do zdaj so se končale z razliko 2-3 golov. Po ligi se bom osredotočil na izpitno obdobje potem na Evropsko Univerzitetno prvenstvo v Kopru, nato pa še na drugo hrvaško ligo, ki se igra v poletnem terminu in je prav tako zelo kvalitetna in zanimiva. Motiv je vedno isti … dobiti čim manj golov od nasprotnika in oditi pod tuš z zmago.

P.s. Intervju je bil opravljen med sezono, tako da se nekateri odgovori nanašajo na tisti čas.