Na testih negativni, v Grčijo pozitivni

Slovenska kadetska vaterpolska reprezentanca (U-16) je danes z brniškega letališča odpotovala na prizorišče svetovnega prvenstva, kjer jo v ponedeljek, 22. avgusta, ob 18. uri čaka njena prva tekma. Prvi nasprotnik v skupini B bo Azerbajdžan. Na včerajšnjem testu za COVID-19 so bili vsi igralci negativni, selektor Nikola Hajdin pa je tudi določil trinajsterico, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu.

»Priznam, da sem bil pred testom na COVID-19 kar malce nervozen. Zdaj, ko je to za nami in ko so bili vsi testi negativni, mi je zelo odleglo. Dobro je, da gredo na pot tisti igralci, ki so bili načrtovani, vendar pa testov še ni konec, kajti v nedeljo nas čaka še eno testiranje. Upam, da bodo tudi v Volosu vsi fantje negativni, kajti na svetovnem prvenstvu je lahko prijavljenih le trinajst igralcev,« je pred še drugim, nedeljskim testiranjem v Grčiji, želja Hajdina.

»Skupaj smo praktično celotno poletje, ob Kranju smo bili še na pripravah v Opatiji, Banja Luki in prejšnji teden v Budvi, tako da imamo za sabo veliko število treningov in tekem. Če primerjam naše prve treninge in te, zadnje, je res velika razlika v pozitivni smeri. Dejansko igrajo eden za drugega, kar je zame najbolj pomembno. Iskreno povedano, me je najbolj strah nas samih. Od fantov pričakujem le, da bodo delali tisto, kar znajo, in če bo tako, se na tekmi proti Azerbajdžanu, ki bo za nas najbolj pomembna tekma, nimamo česa bati. Dejstvo je, da bo to odločilna tekma za preboj v osmino finala,« je prepričan slovenski selektor, ki ga do s svojimi izbranci čaka dolga pot do Volosa. Najprej polet do Beograda, nato do Soluna, od tam pa še okoli 300 km do prizorišča svetovnega prvenstva.

Kljub temu bodo imeli slovenski vaterpolisti dovolj časa, da se spočijejo do svoje prve tekme na svetovnem prvenstvu. Njihova prednost v primerjavi z Azerbajdžanom bi lahko bila, da bodo svoje tekmece lahko videli v živo v nedeljo, ko se bodo ti pomerili s Hrvati.

»To je sicer res, vendar mislim, da so Hrvati toliko močnejši, da to ne bo pravi odraz moči azerbajdžanske reprezentance. Ne pričakujem, da bomo prav veliko odnesli s te tekme, bomo pa lahko videli, kako so pripravljeni plavalno in kako reagirajo ob igralcu več ali manj,« meni Hajdin, ki je dodal še: »Do prve tekme bomo imeli najmanj dva treninga, morda se na hitro dogovorimo še za kakšno trening tekmo z eno od reprezentanc, ki bodo v drugih skupinah. Je pa zanimivo, da imamo po zdajšnjem urniku v soboto z Azerbajdžanom celo trening ob isti uri, saj je bazen razdeljen na dva dela.«

Ponovimo, tekme na svetovnem prvenstvu bodo trajale 4 x 6 minut, igralo se bo v 25-metrskem bazenu, tako da bo več kontakta, lahko pa pričakujemo tudi več strelov proti vratom, zato bodo vratarji imeli še več dela. Toda Slovenija ima v vratih dvojec Gal Karničar in Bor Udovč, ki mu soigralci popolnoma zaupajo.

Na koncu pa še tista, nehvaležna plat športa. Po koncu priprav se je Hajdin določil, da bosta doma ostala Gal Osmič in Marcel Lipnik, na pot pa so odšli: Gal Karničar, Florijan Poličnik, Anže Povhe, Maj Poznik, Branko Kirasič, Jaka Klobučar, Luka Ćetković (vsi Ljubljana Slovan), Nikola Lukić, David Laketić, Nace Štromajer, Bor Udovč (vsi AVK Triglav), Miha Šantak (Gorica) in Teodor Bašić (Grafist Koper). Selektorju Hajdinu bo na klopi kot pomočnik pomagal Tadej Peranovič.

Aleksander Sokler