Člani na koncu 14. na EP

Slovenska vaterpolska reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Dubrovniku v tekmi za 13. mesto izgubila proti Slovaški s 14:10 (3:2, 4:2, 3:4, 4:2). Z zmago proti Malti so slovenski vaterpolisti svoje peto evropsko prvenstvo končali na 14. mestu.

Slovenija – Slovaška  10:14 (2:3, 2:4, 4:3, 2:4)

Dubrovnik – Bazen Gruž, sodnika: Shildan (Izrael), Angileri (Malta)

Slovenija: Beton (7 obramb), Popović 1, Kadivec 2, Čanč, Lah 3, Stefanović, Pušavec, Paunovič, Seljak 1, Šantak, Troppan 3, Cerar, Žurbi. Trener: Mirko Vičević.

Slovaška: Hoferica (8 obramb), Kaid 1, Tisaj, Matejka, Bačo, Bielik 1, Maroš Tkač 1, Marek Tkač 2, Furman 1, Mihal 1, Čaraj 2, Balaž 5, Balogh. Selektor: Roman Polačik.

Slovenske hobotnice so v četrtek po skoraj 21 letih spet prišle do zmage na evropskih prvenstvih, ko so v razigravanju od 13. do 16. mesta z 10:8 premagale Malto. Njihov nasprotnik v tekmi za končno 13. mesto je bila spet Slovaška, ki je bila boljša od Izraela s 15:9, v prvem krogu skupine D pa so slovaški vaterpolisti z 11:7 premagali tudi slovenske. To je bila njihova že četrta zmaga proti Sloveniji na evropskih prvenstvih, prišli pa so tudi do pete. Očitno so še vedno nerešljiva uganka za slovenske vaterpoliste, ki so spet naredili preveč lastnih napak.

V prvi tekmi so si Slovaki že v uvodni četrtini priigrali prednost treh golov, in čeprav je sredi tretje četrtine z golom Jaše Kadivca Slovenija izenačila na 5:5, to ni ogrozilo slovaške zmage. Tokrat so izbranci Mirka Vičevića tekmo bolje začeli, spet se je v ekipo vrnil Andraž Pušavec, v primerjavi s prvo medsebojno tekmo pa je namesto Jana Justina igral mladi Miha Šantak. Spet so sicer prvi v polno zadeli slovaški vaterpolisti, ko je bil s petih metrov uspešen Samuel Balaž, vendar je sredi četrtine Jaša Lah izid izenačil. Tako kot tudi minuto pozneje, ko je zadel za 2:2. Vseeno so šli na prvi odmor z minimalno prednostjo Slovaki. Jureta Betona je premagal Maroš Tkač.

Druga četrtina se je začela po slovenskih željah, saj je po treh minutah igre Lah dosegel še njegov tretji goli za še tretje izenačenje na tekmi. Do četrtega, in kot se je izkazalo pozneje tudi zadnjega izenačenja na tekmi, je prišlo po golu Aljaža Troppana ob igri z igralcem več, ko je zadel za 4:4. Do odločitve je prišlo v zadnjih dveh minutah druge četrtine, saj so Slovaki dosegli kar tri gole, svojo mrežo pa so ohranili nedotaknjeno.

Še bližje končnemu trinajstemu mestu so bili slovaški vaterpolisti po tretjem golu Balaža, spet iz petih metrov, po 35 sekundah igre v tretji četrtini. Kadivec in Troppan sta sredi četrtine slovenski zaostanek prepolovila (6:8), z zaostankom dveh golov pa sta ekipi odšli tudi na zadnji odmor. V zadnji četrtini so slovenski vaterpolisti v napadu naredili nekaj nepotrebnih napak, še zlasti potem, ko je Jurij Seljak dosegel gol za 9:11 in ko je še bilo nekaj upanja za preobrat. Toda po golu Mateja Čaraja za 13:9, do konca tekme pa je bilo nekaj manj kot štiri minute, je bilo jasno, da bodo slovaški vaterpolisti še drugič na tem prvenstvu premočni za slovensko izbrano vrsto.