Žreb kvalifikacijskih skupin za EP U17

Na seji tehnične komisije vaterpolskega odbora LEN je bil opravljen žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo do 17 let, ki bo od 8. do 15. avgusta v Turčiji. Slovenska reprezentanca bo gostitelj skupine B, ki je od vseh štirih najtežja, v njej pa bodo še Francija, Nemčija, Avstrija in Bolgarija. Kvalifikacije bodo potekale med 16. in 19. marcem.

Na evropsko prvenstvo v Manisi se bosta iz vsake od štirih kvalifikacijskih skupin uvrstili najboljši dve reprezentanci, le v skupini A, ki bo potekala v Gruziji, le prvouvrščena, ker je Turčija kot gostiteljica prvenstva nanj uvrščena neposredno. 

»Dobro je to, da bomo domačini skupine. Kdo bo gostitelj, še ne vemo, ker bo to določilo vodstvo zveze, slabo pa je, da imamo resnično težko skupino. Prvi favorit je Francija, ki je verjetno tudi najmočnejša izmed vseh ekip, ki bodo igrale kvalifikacije. Potem je tu Nemčija, ki je bila na lanskem svetovnem prvenstvu v Grčiji dve mesti pred nami,« je žreb komentiral Nikola Hajdin, selektor slovenske reprezentance do 17 let.

Večina kandidatov za slovensko reprezentanco, ki je lani nastopila na svetovnem prvenstvu v Grčiji, v letošnji sezoni že igra tudi za svoje članske ekipe, vprašanje pa je, kako bodo potekale priprave na kvalifikacije za evropsko prvenstvo.

»To bi lahko bila težava, kajti veliko igralcev igra za svoje članske ekipe, ki ob državnem prvenstvu igrajo še v ligi AWL, potem so tu še državna prvenstva v mlajših kategorijah, tako da je praktično vsak konec tedna zaseden. Načrt je, da bi med tednom organizirali trening tekme s slovenskimi članskimi ekipami. Igralcem, ki so bili na SP, bomo dodali še Marka Zeca, ki igra za Banjico v Srbiji, vendar ima slovenski potni list. Žal je že nekaj časa poškodovan Jaka Klobučar, vendar upam, da bo do kvalifikacij že zdrav,« je še dodal Hajdin, ki računa, da bi z igranjem trening tekem začeli v februarju.

Domačini preostalih treh kvalifikacijskih skupin so še Gruzija, Romunija in Malta.

Kvalifikacije za EP do 17 let

Skupina A: Gruzija, Turčija, Češka, Litva, Ciper.

Skupina B: Nemčija, Slovenija, Francija, Avstrija, Bolgarija.

Skupina C: Romunija, Ukrajina, Švica, Moldavija, Irska.

Skupina D: Malta, Slovaška, Velika Britanija, Poljska, Latvija.

FOTO: Mojca Kirasič