V Zadar mladinci

Na zadnjem turnirju rednega dela druge regionalne lige, ki bo od danes do nedelje v Zadru, bo slovenska reprezentanca igrala s svojo mladinsko ekipo, ki bo zaradi odpovedi, okrnjena. Pod vodstvom Tomislava Gradskega bo slovenska izbrana vrsta v Zadru danes igrala z Medveščakom (16.00), v petek z ekipo KPK (17.00), v soboto z OVK Splitom (18.30) in v nedeljo še z domačini (14.15).

Na dozdajšnjih treh turnirjih v drugi regionalni ligi je igrala slovenska članska reprezentanca, ki je v desetih tekmah trikrat zmagala in sedemkrat izgubila, vendar v niti eni tekmi ni igrala v polni zasedbi. Na zadnjem turnirju v Kranju je bila tudi brez selektorja Krištofa Štromajerja, ki je zaradi zdravstvenih težav pred dnevi odstopil. Kdo bo njegov naslednik, bo znano v prihodnjih dneh, tako kot tudi, kaj bo z evropskim prvenstvom, ki bo moralo biti v začetku januarja v Netanji v Izraelu. Kakorkoli že, v Zadru bodo slovenske barve branila mladinska izbrana vrsta, ki naj bi jo okrepili tudi nekateri igralci letnika 2004.

»O tem smo se pogovarjali že pred kakšnim mesecem dni, v soboto pa smo dobili končno potrdilo, da gremo v Zadar z mladinsko ekipo. Želeli smo, da bi bilo v njej tudi nekaj igralcev, letnik 2004, saj bi s tem imeli bolj konkurenčno ekipo. Prihodnje leto nas čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo, zato bi bil turnir v Zadru lahko lepa priložnost, da bi videli, česa so ti mladi vaterpolisti, med katerimi sta Luka Ćetković in Nace Štromajer celo letnik 2007, sposobni. Žal je v zadnjem trenutku prišlo do številnih odpovedi, vse zaradi šolskih obveznosti,« je pred odhodom v Zadar, kamor bo odšlo le dvanajst igralcev, povedal Tomislav Gradski, ki v letošnji sezoni vodi slovensko mladinsko reprezentanco, s katero se želi uvrstiti na evropsko prvenstvo.

»Škoda, da je bilo toliko odpovedi, kajti takšne tekme bi mladih vaterpolistom zagotovo koristile. Razumem tiste, ki so bili že s člansko reprezentanco na regionalnih turnirjih ali s Triglavom v evropskem pokalu, nekoliko manj pa tiste mlajše, ki bi morali biti nosilci igre v tej generaciji. Vse pohvale si zaslužita Marko Zec, ki je prišel iz Beograda in Luka Ćetković, ki letos igra v Podgorici. Ekipe, proti katerim bomo igrali, so kakovostne, nekatere tudi zelo izkušene, toda prepričan sem, da bodo ti fantje, ki so se odzvali vabilu, dali vse od sebe.«

Kot smo že omenili, slovensko mladinsko reprezentanco v marcu prihodnje leto čakajo kvalifikacije za EP. Kje in s kom bo Slovenija v njih igrala, še ni znano, bo pa kandidirala za eno od kvalifikacijskih skupin.

»Že prihodnji teden bomo naredili celoten program za to kategorijo, potem pa bomo videli, kaj od tega bomo lahko izvedli. Mislim, da bi bil velik uspeh, če bi se uvrstili na EP, bo pa to zelo težko, kajti veliko držav je začelo zelo veliko vlagati v vaterpolo. Pri tem ne mislim na prvih sedem, osem reprezentanc v Evropi, ampak na tiste, ki do zdaj v vaterpolu niso imele večjega uspeha, o čemer smo se lahko prepričali v minuli sezoni. Zato je pred nami veliko dela, da ne bil preveč zaostali za njimi. V ekipi, ki je bila lani na EP v Podgorici, je nekaj zelo dobrih igralcev, ki bi v prihodnosti lahko veliko prispevali tudi slovenski članski reprezentanci, kar je tudi naš končni cilj. Seveda bo pomembno, kako se bo delalo v klubih,« je še dejal Gradski.

Slovenska reprezentanca bo v Zadru igrala v postavi: Marko Zec (Beograd), Luka Ćetković (Budućnost Podgorica), Jurij Seljak, Jan Herzog, Tim Kačič, Miha Šantak, Luka Minić, Mateo Kulenović, Gašper Pajnik (vsi Branik Maribor), Nikola Rajlić, Nejc Osel (oba Triglav Kranj), Florijan Poličnik (Ljubljana Slovan). 

 

Verified by MonsterInsights