Po dobrem začetku na koncu 16. mesto

Slovenski vaterpolisti so tudi v tekmi za 15. mesto na evropskem prvenstvu v Splitu ostali praznih rok. Z 11:5 (3:2, 3:1, 2:2, 3:0) je bila od njih boljša Slovaška. V prvih četrtini so še vodili z 1:0 in 2:1, po izidu 5:7 za Slovaško, tri minute pred koncem tretje četrtine, pa niso več premagali odličnega slovaškega vratarja Tomasa Hoferice, ki je zbral kar 15 obramb.

SLOVAŠKA – SLOVENIJA 11:5 (3:2, 3:1, 2:2, 3:0)

Split – Arena Spaladium, sodnika: Sanadze (Gruzija), Balzan (Malta).

Slovaška: Hoferica, Kaid, Tisaj 1, Kováčik, Ďurík, Balogh, Seman, Bačo 1, Juhász, Molnár 1, Čaraj 2, Baláž 6 in Šimkovič. Selektor Milan Oršula.

Slovenija: Popović 1, Kadivec 1, Rahne, Nastran 1, Blažić, Stele 2, Troppan, Stefanović, Justin, Paunović, Lah in Žurbi. Selektor Krištof Štromajer, pomočnika selektorja Jaka Mikoletič in Nikola Hajdin.

Pred mesecem dni so se slovaški in slovenski vaterpolisti pomerili na prijateljski tekmi v Bratislavi, kjer so bili izbranci Krištofa Štromajerja na krajših pripravah. S 14:12 so slavili Slovaki, ki so do zmage prišli v zadnji četrtini, prav na tem izidu in igri, ki so jo takrat prikazali, pa so slovenski vaterpolisti gradili svoj optimizem v svoji zadnji tekmi letošnjega evropskega prvenstva. Za Slovenijo prvega po 16 letih, ko so se v Beogradu s Slovaki pomerili v tekmi za končno 11. mesto. Takrat so z 10:9 slavili slovaški vaterpolisti, ki so slovenske z golom razlike premagali tudi sedem let pred tem v Firencah. Tokrat so do zmage prišli na bolj prepričljiv način, za slovensko izbrano vrsto pa sta bila usodna predvsem vratar Tomasa Hoferica s 15 obrambami in Samuel Balaž s kar šestimi goli.

Tekma se je za slovenske vaterpoliste, ki so ostali brez obolelega vratarja Jureta Betona, zato je bilo v zapisniku le 12 igralcev, začela na najboljši možni način, golom Martina Steleta po dobri minuti igre, ko so imeli igralca več. Že v naslednjem napadu so Slovaki izid izenačili, za novo vodstvo pa je poskrbel Matej Nastran, toda to je bilo drugo in zadnje vodstvo Slovenije na evropskem prvenstvu. Že do prvega odmora so Slovaki prišli do vodstva. Najprej je svoj prvi od šestih golov dosegel Balaž, nato pa še Matej Čaraj.

Ko je v začetku druge četrtine Benjamin Popović izenačil na 3:3, je bila to dobra napoved za slovensko ekipo, ki pa je bila v napadu premalo učinkovita. Čaraj in Balaž z dvema goloma sta poskrbela za slovaško vodstvo s 6:3 ob polovici tekme. Tudi tretja četrtina se je začela z golom slovenske reprezentance, s petih metrov je bil uspešen Stele. Toda po golu Jaše Kadivca, dve minuti in 55 sekund pred koncem tretje četrtine in izidu 5:7, so se začele črne minute za slovensko reprezentanco, ki ni več premagala odličnega Hoferice. Na drugi strani so Slovaki zadeli še štirikrat in še tretjič na evropskih prvenstvih premagali slovenske vaterpoliste.

Zmaga Slovakov ni nobeno presenečenje, saj gre za reprezentanco, ki redno igra na evropskih prvenstvih, v Splitu je bilo to že njihovo dvanajsto, najvišje pa so prišli v Kranju, ko so bili sedmi. Ob tem številni njihovi igralci igrajo v madžarski, francoski in črnogorski ligi. Čeprav so si v slovenskem taboru pred začetkom prvenstva želeli več, se jim na koncu ni izšlo. Osem let odsotnosti z mednarodne scene je vendarle bilo preveč, so pa na tekmah proti Izraelu, Malti in Slovaški dokazali, da sodijo v drugi kakovostni razred evropskega vaterpola. Vsekakor pa bi to lahko bila dobra spodbuda za nadaljnje delo.

Izjava selektorja Krištofa Štromajerja Jaka Mikoletič

datumuraskupinabelirezultatmodri
29. avgust 202212. uriskupina D

 SRBIJA

18 : 3IZRAEL
29. avgust 202214. uriskupina D

 MADŽARSKA

23 : 7SLOVENIJA
31. avgust 20229. uriskupina D

 SLOVENIJA

5 : 9IZRAEL
31. avgust 202219. uriskupina D

 SRBIJA

7 : 16MADŽARSKA
2. september 20229. uriskupina D

 MADŽARSKA

23 : 4IZRAEL
2. september 202212. uriskupina D

 SRBIJA

17 : 6SLOVENIJA
4. september 202210. uriRazvrstitev 13-16

 SLOVAŠKA

7 : 18NEMČIJA
4. september 202211.30Razvrstitev 13-16

 MALTA

13 : 9SLOVENIJA
6. september 20229. uriZa 15. mesto

 SLOVAŠKA

11 : 5SLOVENIJA

Naslovnica: Jaša Lah in Jaša Kadivec Aleksander Sokler

Verified by MonsterInsights