Po Budvi še Kranj, v petek v Grčijo

Slovenska kadetska reprezentanca bo čez osem dni, natančneje, v ponedeljek, 22. avgusta, ob 18. uri, v grškem Volosu igrala svojo prvo tekmo svetovnega prvenstva do 16 let. Njen nasprotnik v skupini B bo Azerbjadžan, dan pozneje, ob 9. uri,  še Hrvaška. Po vrnitvi s priprav v Budvi, ki so bile zaradi bolezni okrenjene, se bodo izbranci Nikole Hajdina spet zbrali v torek, v petek pa jih že čaka polet v Grčijo.

Že pred ponedeljkovim odhodom v Budvo je zaradi bolezni doma ostal Branko Kirasič, tako da je na pot odšlo štirinajst igralcev, ki so do četrtka odigrali pet prijateljskih tekem, do petkovega odhoda domov pa bi morali še dve. Vendar …

»V četrtek je imela večina igralcev želodčne težave, zato nismo mogli trenirati, prav tako smo odpovedali tekmi s Primorcem in švicarsko reprezentanco, s katero bi se morali pomeriti v petek v Hercegnovem. Pravega vzroka za te težave ne vemo, nismo pa bili edini, ki so se soočali z njimi. Podobne težave je imela tudi črnogorska reprezentanca in veliko drugih v Budvi. Toda ne glede na te težave smo s pripravami v Budvi lahko zadovoljni. Domači vaterpolski klub nas je odlično sprejel in ne vem, kako se mu bomo lahko oddolžili? Načrtujemo, da jih novembra povabimo na turnir v Kranju, kamor bi radi pripeljali še mlajše vaterpoliste in morda tudi zanje priredimo neki turnir. Ampak za to bo še čas, v tem trenutku je najbolj pomembno, da s tekme v tekmo napredujemo v igri,« je ob vrnitvi domov povedal Nikola Hajdin, selektor slovenske kadetske izbrane vrste.

Svetovno prvenstvo, ki bo prvo za to starostno kategorijo, se bo igralo po nekoliko spremenjenih pravilih, tekma bo trajala 4 x 6 minut, in to v 25 m bazenu.

»Temu na pripravah namenjamo veliko pozornosti, saj je zdaj še več stika. Ampak pravila bodo za vse enaka. V zadnjem času vse več pozornosti namenjamo uvodni tekmi z Azerbajdžanom, to je nasprotnik, ki je verjetno na naši ravni, medtem ko bo Hrvate težko presenetiti. Vsekakor je naš cilj, da se uvrstimo v osmino finala, kjer bomo verjetno igrali s Španijo, najverjetneje zmagovalko skupini C. Do odhoda v Grčijo nas v Kranju čaka še pet treningov, nato še testiranje na covid-19 in šele nato bomo določili trinajsterico, ki bo igrala na svetovnem prvenstvu. Škoda, na pot ne bo šlo vseh 15 igralcev, ki so na pripravah, saj bi si vsi zaslužili, da bi igrali na svetovnem prvenstvu,« je Hajdin pred težko nalogo, ko bo moral »prečrtati« dva igralca.

Kakorkoli že, v torek se bodo v kranjskem pokritem olimpijskem bazenu zbrali: Gal Karničar, Miha Šantak, Florijan Poličnik, Anže Povhe, Nikola Lukić, Teodor Bašić, Maj Poznik, Branko Kirasič, Jaka Klobučar, David Laketić, Luka Ćetković, Nace Štromajer, Bor Udovč, Gal Osmič, Marcel Lipnik.

Mojca Kirasič