Jutri slovenski debi na SP

Z današnjimi tekmami se je v Larisi in Volosu v Grčiji začelo prvo svetovno prvenstvo za kadete (U-16). V prvi tekmi skupine B je Hrvaška s kar 34:2 (8:0, 8:1, 10:0, 8:1) premagala Azerbajdžan, ki bo v ponedeljek, ob 17. uri, nasprotnik slovenske izbrane vrste, ki je bila v prvem krogu prosta. Izbranci Nikole Hajdina bodo v torek, že ob osmi uri, igrali še s Hrvaško.

Hrvaški vaterpolisti so se v uvodni tekmi poigrali z azerbajdžanskimi vrstniki, že sam izid pa dovolj zgovorno govori o razmerju moči v vodi. Čeprav so bili Hrvati od prve minute naprej boljši nasprotnik, so tekmo do zadnje minute odigrali resno, brez podcenjevanja. Tekmo so si ogledali tudi slovenski kadeti, ki so po njej še toliko bolj prepričani o jutrišnji zmagi. Vendar bodo svojo večjo kakovost morali potrdili še v bazenu.

»V prvem krogu smo bili prosti, a smo izkoristili dan za ogled tekme svojih nasprotnikov. Tekma je bila nezanimiva, ob takšni kakovostni razliki med nasprotnikoma, smo težko videli kaj pametnega. Mislim, da je Azerbajdžan nima posameznika, ki bi nam lahko povzročal težave. Težave lahko povzročimo samim sebi. V kolikor bomo na ravni, kot si jo želimo, ne bi smelo biti vprašanja glede zmagovalca in to z vsem dolžnim spoštovanjem do nasprotnika,« je prepričan Novogoričan Miha Šantak.

O tehnični plati prvenstva pa je spregovoril Tadej Peranovič, sicer pomočnik selektorja Nikole Hajdina, ki se je včeraj udeležil tehničnega sestanka. »Poleg ustaljenega protokola je bilo veliko poudarka na disciplini. Ker gre za prvo svetovno prvenstvo za to starostno skupino in so tekmovalci že zelo mladi, želijo usmeriti fokus sojenja in vsega kar sodi zraven, v vzgojo in fair-play. Vsakršno neprimerno obnašanje bo strogo sankcionirano,« je povedal Peranovič.

Danes je imela Hajdinova četa še en trening, na katerem so trenirali skupaj z Avstralci. Fantje že nestrpno čakajo na sploh prvi nastop katerekoli slovenske vaterpolske reprezentance na svetovnem prvenstvu.

FOTO: Mojca Kirasič