EP v Izraelu odpovedano, drugih informacij zaenkrat še ni

Evropska organizacija vodnih športov (European Aquatics) je končno sprejela odločitev glede evropskega prvenstva v vaterpolu, ki bi moralo potekati od 3. do 16. januarja v Netanji. V četrtek zvečer se je dokončno odločila, da EP ne bo v Izraelu, ni pa še sporočila ali bo prvenstvo, prestavljeno na drugo lokacijo v istem datumu, prestavljeno na drug datum ali odpovedano.

Na evropskem prvenstvu v Netanji bi morali podeliti tudi šest mest za svetovno prvenstvo, ki bo februarja v Dohi, ob tem pa naj bi se po ena moška in ženska ekipa uvrstili na olimpijske igre, zato je negotovost še toliko večja.

»Po številnih sestankih med European Aquatics in Izraelsko vaterpolsko zvezo sta se obe instituciji strinjali, da evropskega prvenstva v vaterpolu ne bo mogoče gostiti v Netaniji, kot je bilo načrtovano. Trenutno se preiskujejo različne možnosti v zvezi z ustreznim postopkom kvalifikacij za naslednje svetovno prvenstvo v vaterpolu v Dohi, nadaljnje informacije o temi pa bodo posredovane v najkrajšem možnem času,« so med drugim zapisali v uradnem sporočilu European Aquatics.

Pojavljajo se govorice, da sta Nemčija in Nizozemska pripravljeni zamenjati Izrael in sta januarja pokazali interes za organizacijo evropskega prvenstva (ali svetovnih in olimpijskih kvalifikacij). Berlin je možni gostitelj moškega turnirja, žensko prvenstvo (kvalifikacije) pa bi lahko potekalo v Eindhovnu. Končna odločitev o tem bi lahko padla že do konca tega tedna.

Najslabši možni scenarij je, da bo prvenstvo odpovedano. V tem primeru bodo kvalificirane ekipe za SP v Dohi verjetno določene glede na uvrstitev na evropskem prvenstvu 2022 v Splitu. Če se to zgodi, bi se v Doho uvrstile Hrvaška, Črna gora, Gruzija (moški), Grčija, Izrael in Francija (ženske).

V Izraelu bi morala igrati slovenska reprezentanca, v diviziji 2 pa so njeni nasprotniki v skupini C Slovaška, Nizozemska in Romunija.