Druga zmaga nad Češko za končno 21. mesto

Slovenska vaterpolska reprezentanca do 15 let je na evropskem prvenstvu v Podgorici v tekmi za 21. mesto premagala Češko s 7:4 (1:2, 2:1, 1:1, 3:0). Z drugo zmago nad Čehi na EP so tako izbranci Tomislava Gradskega osvojili končno 21. mesto.

Slovenija – Češka 7:4 (1:2, 2:1, 1:1, 3:0)

Podgorica – Športni center Morača, sodnika: Hanrahan (Irska), De Raffaele (Malta).

Slovenija: Jenko, Špernjak; Šantak 2, Drolc, Brišnik, Berić 2, Lipnik 1, Samelis, Vujanović 1, Dmitrović, Kirasič, Velikanje, Štromajer 1. Selektor: Tomislav Gradski. 

Češka: Hosna, Vilim; Diblik, Prikryl, Batek, Holzbauer, Bauer 2, Vildomec 2, Rezac, Šubrt, Libus, Pashkovsky, Bennsch.

Dan premora je bil dobrodošel za četo Tomislava Gradskega, ki je napolnila svoje baterije za še drugi dvoboj s Čehi v Podgorici. V prvem so slavili z 11:7, Čehe pa so premagali tudi na turnirju v Dečinu v sklopu priprav na evropsko prvenstvo. Po prvi četrtini je bolje kazalo češkim vaterpolistom, v drugi je Slovenija izid izenačila, do odločitve pa je prišlo v zadnji četrtini. Slovenska reprezentanca je v Podgorici igrala šest tekem, in čeprav je trikrat zmagala, je na koncu osvojila 21. mesto. Škoda le za poraz proti Švici v prvi tekmi za razvrstitev od 17. do 24. mesta, medtem ko so bili Poljaki in Romuni realno boljši od mladih slovenskih vaterpolistov.

Ker je bil obračun med slovenskimi in češkimi vaterpolisti že tretji v manj kot mesecu dni, skrivnosti med njimi ni bilo več. Obe ekipi sta veliko pozornosti namenili obrambi, zato tudi malo število golov. Tekmo so bolje začeli Čehi, ki so že v svojem prvem napadu izkoristili prednost igralca več, vendar je Bine Štromajer, eden najmlajših igralcev na turnirju, dobri dve minuti pozneje izid izenačil. 

Na prvi odmor so vseeno z minimalno prednostjo odšli Čehi, toda v začetku druge četrtine je Slovenija z goloma Davida Berića in Aljaža Šantaka povedla s 3:2. Na menjavo strani sta ekipi odšli izenačeni, v začetku tretje četrtine pa so spet prišli do vodstva Čehi. Po izenačenju Berića iz petih metrov dobro minuto pred zadnjim odmorom, so nato v zadnji četrtini prevladovali slovenski vaterpolisti, ki so nadaljevali dobro igro v obrambi, v napadu pa so se med strelce vpisali Luka Vujanović, Marcel Lipnik in še drugič na tekmi Šantak, ki je tudi postavil končni izid.

Selektor Gradski je takole strnil misli po koncu turnirja. Začel je s pripravami: “Na EP smo prišli po kratkih pripravah v Kamniku. Na srečo smo že prej  uspeli sodelovati na dveh turnirjih, v zaključku proprav pa druge možnosti, kot sparing s starejšimi, nismo imeli. Še enkrat bi se zahvalil Calcit Water Polu, ki nam je omogočil zaključne priprave.”

Nadaljeval je z oceno nastopov v Podgorici: “Prvenstvo je bilo organizirano na najvišjem nivoju, zato same pohvale črnogorski zvezi. Sedaj pa o nas samih. Vedeli smo, da so Poljaki močnejši, tako znanje kot fizične predispozicije pa so se odrazile tudi na tekmi. Enako Romuni, a žal pristop ni bil pravi in zato tudi tako grd rezultat na koncu. Obe tekmi s Čehi sta bili trdi, druga pa je bila nekoliko težja, saj smo jih zlomili šele v zadnji četrtini. Z Litvo smo odigrali odlično vse do zadnje četrtine, ko smo se prehitro zadovoljili z vodstvom 8:2. Na tekmi s Švico pa obramba ni bila na nivoju, tudi v napadu pa nismo bili pravi, tako da nam, kljub boljši igri v drugem polčasu, nasprotnika ni uspelo ujeti in Švica je zasluženo zmagala.”

Na koncu se je ozrl še na ekipo: “Ne bom izpostavljal nikogar, je pa res, da so nekateri izkoristili priložnost in dali svoj maksimum, nekateri pa niso pokazali tistega, kar se je od njih pričakovalo. Na koncu bi se zahvalil še pomočnikoma Aljažu Pevcu in Žanu Mihi Šuleku za vso pomoč v reprezentanci.”