Člani v Kotorju z zmago in porazoma

Slovenska vaterpolska reprezentanca je na prvem turnirju regionalne lige A1 v Kotorju premagala Cattaro s 15:12 (3:3, 3:4, 5:2, 4:3), praznih rok pa je ostala v prvi tekmi proti Budvi, ko je izgubila z 10:13 (5:6, 4:2, 1:4, 0:1) in zadnji dan, ko jih je visoko, s 23:7 (5:2, 3:1, 7:2, 8:2) premagal domači Primorac.

Izbranci Krištofa Štromajerja v Črno goro niso potovali v popolni zasedbi. Zaradi službenih obveznosti so svoj nastop morali odpovedati Andraž Pušavec, Benjamin Popović in Aljaž Pevec, Jan Justin in Jurij Seljak imata težave z ramo, medtem ko ima Jaša Kadivec klubske obveznosti z reškim Primorjem. V svoji prvi tekmi turnirja so še nekoliko utrujeni od dolge poti igrali z Budvo. Ob menjavi strani so po zaostanku treh golov sredi uvodne četrtine (2:5, 3:6) po golu Aljaža Troppana vodili z 9:8. V začetku tretje četrtine je v polno zadel Nikola Rajlić, toda po slovenskem vodstvu z 10:8 je Budva dosegla štiri zaporedne gole, od tega Danilo Radonić kar tri. V zadnji četrtini je Budva že po dobri minuti igre dosegla še en gol, ki je bil hkrati tudi zadnji na tekmi. S petimi goli se je v slovenski reprezentanci izkazal Troppan, dva gola je dosegel Vukašin Stefanović, po enega pa Tim Kačič, Aleksander Cerar in Nikola Rajlić. Igrali so še Jure Beton, Matija Bernard Čanč, Enej Potočnik, Jaša Lah, Dejan Gostić, Aleksander Paunovič, Juš Vončina, Lukas Z. Gligorovski in Gašper Žurbi.

V prvi tekmi je v lokalnem derbiju Primorac s 15:9 (5:3, 3:0, 3:4, 4:2) premagal Cattaro. Domači Primorac je v soboto s kar 17:3 (4:2, 5:1, 4:0, 4:0) premagal Budvo, bolj izenačen pa je bil obračun med Slovenijo in Cattarom. S tremi zaporednimi goli so slovenski vaterpolisti v tretji četrtini povedli z 9:7, nato pa vodstva niso več izpustili iz svojih rok. Cattaro se je trikrat približal na gol zaostanka, zadnjič pri izidu 10:11 v začetku zadnje četrtine, toda po golih Rajlića in Čanča je slovenska reprezentanca prvič povedla s tremi goli prednosti (13:10), končni izid pa je postavil Troppan. S štirimi goli se je v slovenski ekipi najbolj izkazal Stefanović, tri sta k zmagi prispevala Rajlić in Troppan, po enega pa so dosegli Čanč, Potočnik, Gostić, Cerar in Gligorovski.

Primorac, ki po kakovosti izstopa v regionalni ligi A1, kar potrjuje tudi z uvrstitvijo v skupinski del pokala LEN, je svojo moč potrdil tudi v dvoboju s slovensko reprezentanco. V prvih dveh četrtinah so Štromajerjevi izbranci še držali korak z njimi, v tretji in zadnji četrtini pa so popustili v obrambi, kar so Črnogorci izkoristili in prišli do visoke zmage. V ekipi Primorca se je s sedmimi goli izkazal Relja Vukanić, za slovensko reprezentanco je dva gola dosegel Lah, po enega pa Čanč, Paunovič, Vončina, Cerar in Troppan.

Selektor je po turnirju takole ocenil nastop svojih varovancev: “Glede na to, da so to za nas prve tekme v sezoni, Črnogorci, predvsem Primorac, pa so že v tekmovalnem ritmu, sem zadovoljen. Prva tekma je bila slabša, druga zelo dobra, tretja pa je pokazala realno stanje te pomlajene reprezentance. Predvsem moram pohvaliti fante za odnos in to, da so dali vse od sebe.”