Člani dobili nasprotnike na EP

V Netanyji v Izraelu je bil danes na sporedu žreb skupin za evropsko prvenstvo v vaterpolu, ki bo med 3. in 16. januarjem prihodnje leto. Slovenski vaterpolisti bodo igrali v skupini D, v kateri bodo njeni nasprotniki Romunija, Nizozemska in Slovaška.

Reprezentance so bile pred žrebom razvrščene na osnovi rezultatov zadnjega evropskega prvenstva, tako da bo že v prvem delu tekmovanja nekaj zanimivih obračunov. Najboljših osem reprezentanc iz Splita bo igralo v I, preostalih osem pa v diviziji II. Iz skupin A in B se bosta v četrtfinale neposredno uvrstili prvi dve ekipi. Tretja in četrta pa bosta za četrtfinale igrali v osmini finala z najboljšima reprezentancama skupin C in D.

Slovenija, ki je bila v Splitu šestnajsta, nastop v Izraelu pa si je zagotovila na kvalifikacijskem turnirju v Kranju, kjer je junija premagala Finsko (25:4) in Švico (11:9) ter igrala neodločeno z Romunijo (10:10), je bila razvrščena v šesti kakovostni boben, v katerem so bili še domačin EP, Slovaška in Malta. Ena od želja slovenskega selektorja Krištofa Štromajerja je bila, da bi se v skupinskem delu tekmovanja izognili Srbiji, ki je po slabem lanskem nastopu v Splitu padla v divizijo II in je bila v petem bobnu. Štromajerju se je želja izpolnila, vendar skupina zaradi tega ne bo nič manj zahtevna.

»Glede na naš izkupiček v Splitu bodo za nas zahtevni vsi nasprotniki. Koliko se bo moč posameznih reprezentanc v letu in pol spremenila, bomo videli v Izraelu. Čeprav mi je želja igrati s Srbijo, moramo vseeno gledati na rezultat, zato je dobro, da smo se ji izognili, toda tudi preostale tri ekipe iz petega bobna, so prav tako zelo močne. Na koncu smo dobili Nizozemsko in Romunijo, s katero smo v kvalifikacijah igrali neodločeno. Res je, da smo igrali doma in da smo imeli tudi nekaj sreče, toda zakaj ne bi ponovili podobnih tekem ali še boljših v Izraelu. Vsekakor je še vse odprto,« je na hitro žreb komentiral slovenski selektor, ki meni, da jim je nov sistem tekmovanja bolj pisan na kožo. »Zdaj so možnosti za napredovanje vseeno večje,« je prepričan Štromajer, ki bo s pripravami na EP začel decembra.

»Do takrat nas čakajo klubska tekmovanja. Dobro je, da bo reprezentanca igrala v regionalni ligi. Sicer sistem tekmovanja še ni dokončen, vendar bodo za nas tekme proti močnejšim ekipam vsekakor dobrodošle. Sicer ne bomo v polni zasedbi, saj ne bo Jaše Kadivca, ki ima svoje obveznosti s Primorjem, morda še kakšnega od igralcev, toda tekem bo do decembra vsekakor dovolj, kajti že konec meseca se začne Alpe Waterpolo liga, kranjski Triglav pa bo igral tudi v pokalu Challenger. Pričakujem, da bo telesna pripravljenost boljša, kot je bila recimo pred dobrim letom v Splitu,« je še dodal slovenski selektor.

Slovenija bo v Netanyji svojo prvo tekmo igrala proti Slovaški. Naslov iz Splita bo branila Hrvaška.

EP v Izraelu

Divizija I

Skupina A: Črna Gora, Španija, Francija, Hrvaška.

Skupina B: Gruzija, Madžarska, Italija, Grčija.

Divizija II

Skupina C: Srbija, Nemčija, Izrael, Malta.

Skupina D: Romunija, Nizozemska, Slovenija, Slovaška.